Land van Reyen is een lokale afdeling van Natuurpunt waarin Mortsel, Lint, Boechout & Vremde resorteren. Natuurpunt is de grootste natuurvereniging van Vlaanderen met meer dan 100.000 leden. Onze afdeling telde in 2001 toch al 1.900 leden.

De belangrijkste natuurgebieden in die 3 gemeenten zijn respectievelijk:Klein-Zwitserland,de Vlinderweide en de Molenbeekvallei.
Daar werken onze vrijwilligers regelmatig om de biodiversiteit te verhogen, het gebied bereikbaar te houden voor natuurliefhebbers, wandelaars, ...

Wij heten je graag welkom op onze activiteiten en hopen je te ontmoeten in het groen dat ons rest.

 

KraakwilgRegionaal Landschap Rivierenland maakt een inventaris van oude bomen en struiken die deel uitmaken van ons erfgoed.
Ook jij kan hen hierbij helpen zelfs op een eenvoudige of éénmalige manier.

Oude bomen of struiken vertellen vaak iets over de geschiedenis van een plaats: ze illustreren oude gewoonten, historisch landgebruik of bepaalde technieken. Verder heeft houtig erfgoed vaak ook een sociale, stedenbouwkundige, esthetische, wetenschappelijke of volkskundige waarde. Denk maar aan bomen in kasteeldreven of aan kapellekes, herdenkingsbomen, beeldbepalende bomen aan kruispunten van wegen of geknotte en gevlochten heggen. Er is geen strikte leeftijdslimiet, aangezien het gaat om levend erfgoed.

Om deze vorm van erfgoed te beschermen, is het belangrijk om te weten waar er nog relicten aanwezig zijn. Daarom gaan wij samen met de ‘intergemeentelijke erfgoeddiensten’ Zuidrand aan de slag om deze in kaart te brengen. Dat doen we door bomen en struiken met erfgoedwaarde in onze regio te inventariseren volgens de handleiding van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Naast kennisopbouw bekijken we samen met de gemeente hoe we beter zorg kunnen dragen voor ons houtig erfgoed.

Erfgoedvrijwilligers, verenigingen, bewoners en andere (boven) lokale partners of geïnteresseerden zijn van onmisbare waarde om dit project tot een goed einde te brengen.
Weet jij een oude boom of struik staan, ken jij een bijzondere boom of struik die zeker niet mag ontbreken in onze databank? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar Iris Verstuyft (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Rivierenland oude knotwilg

 

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.