Insecten klokjesdikpoot MCuypersNatuurpunt Land van Reyen gaat graag samenwerken met de wilde bijen-werkgroep Aculea van afdeling Mechels Rivierengebied. Deze groep is een onderafdeling van Aculea; de wilde bijen- en wespenwerkgroep van Natuurpunt, die in 2015 haar eerste lustrum viert. Proficiat!
Samen willen we dit jaar meer kansen bieden aan de klokjesdikpootbij. We promoten daarom mee het aanplanten van alle klokjes-soorten (Campanula) in de tuin en op je balkon. Liefst uit ecologische kwekerijen, die voor extra en zuiver stuifmeel zorgen voor alle klokjesbijen, maar in het bijzonder voor de zeldzame klokjesdikpoot. Deze soort komt voor vanaf juni in het Mechelse en is slechts gespot op enkele andere plaatsen in Vlaanderen.

Waarnemingen klokjesdikpoot

In het centrum van het rivierengebied rond Mechelen komt al jaren een mooie kleine populatie klokjesdikpootbijen voor. Op enkele waarnemingen in gans Vlaanderen na, is deze solitaire bij uiterst zeldzaam geworden. Lang geleden waren langs alle zandwegen en in vele bermen nog veldbloemen en klokjes te vinden. Nu helaas veel minder.

Om de zeldzame klokjesdikpootbijen in stand te houden en ze alle kansen te geven die ze verdienen, deze oproep: Plant of zaai dit voorjaar zoveel mogelijk Campanula-soorten! Dit kan ook perfect in je bloembakken op een terras. Zo kan deze populatie zich verder verspreiden. Campanula-soorten zijn mooie vaste planten die zichzelf makkelijk uitzaaien en dus alle jaren vanzelf weer opkomen. Ze bestaan ook als eenjarigen. Bloemkleuren zijn wit, roze, blauw en donker paars. Ze zullen je tuin een echte bijen-boost geven, want ook andere solitaire (klokjes)bijen bezoeken ze graag, of schuilen erin voor de regen of overnachten in de bloemen.

Maak jij onze omgeving mee aantrekkelijker voor de klokjesdikpoot?

Grasklokjes, rapunzelklokjes, enz. zijn allemaal prima. De vliegtijd van de klokjesdikpootbij valt vanaf juni tot september maar planten en zaaien doen we uiteraard in het voorjaar. Al kunnen planten, in potten gekweekt, ook nog later in de tuin uitgeplant worden. Rapunzelklokjes bloeien vanaf juni en het ruig klokje vanaf juli. De klokjesdikpoot die deze planten bezoekt, maakt een nest onder de grond tussen plantenpollen, en nestelt dus niet in een bijenhotel. Probeer jij mee de biodiversiteit te verhogen in onze regio en deze bij alle kansen te geven?
Alvast veel succes met je aanplant, en dankuwel in naam van alle solitaire bijen! klokjesdikpootbij

Natuurpunt Land van Reyen hangt dit mee aan de grote klok! Nu jij nog!

In Lint, Boechout-Vremde en Mortsel verkondigen we graag verder deze blijde bijenboodschap. Zo wordt bij de opening van het nieuwe insectenhotel in Boechout op 29 maart een oproepaffiche opgehangen en in de stand van Natuurpunt Land van Reyen op de Meimarkt in Lint op vrijdagavond 15 mei, zullen we klokjesplanten ook promoten en verkopen. Ook de gemeenten en vrijwilligers-verenigingen bij Landschapspark Zuidrand worden gevraagd dit mee te verspreiden.

Affiches voor je raam vind je hier in PDF-formaat of als een afbeelding.

We contacteerden onze buurtafdeling Natuurpunt Antwerpen Stad, die op 19 april van 11 tot 18 uur een eerste inheemse plantenmarkt organiseert aan het Peter de Grote-pleintje (Kloosterstraat-Riemstraat) in Antwerpen. Inheemse soorten die op ecologische wijze gekweekt zijn, kan je bestellen via de website van onze Natuurpuntburen op www.wilderisbeter.be. En dan afhalen op de plantenmarkt zelf in Antwerpen.
Als Natuurpunt-lid krijg je bovendien 10 % korting, indien je online bestelt en betaalt voor 4 april!

Van elke plant (wel 70 verschillende inheemse soorten) kan je op www.wilderisbeter.be de plantkenmerken terugvinden (planthoogte, bloeitijd, standplaats,...)  en je komt er te weten voor welke bodem ze geschikt zijn. Klokjesplanten zijn er natuurlijk ook te bestellen.
De 70 aangeboden soorten op de inheemse plantenmarkt kan je bekijken op: http://www.natuurpuntantwerpenstad.be/wilderisbeter/aanbod.html

Meer info:
Over de plantenmarkt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en www.natuurpuntantwerpenstad.be

bestand pdfBeschrijving klokjesdikpootbij


Tekst: Marita Van der Gucht en Chantal Deschepper
Foto's: Maarten Cuypers


 

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.