- Gepubliceerd: 30 april 2016 30 april 2016
- Hits: 6326 6326
Natuurpunt wil een beter beeld krijgen van waar de Ereprijszandbij en de Groene zandbij voorkomen. Hoe zien die bijtjes er uit, hoe kan je mee helpen?
Bijen op Gewone ereprijs
Gewone ereprijs (Veronica chamaedrys) is een algemene meerjarige plant in extensief gemaaide of begraasde graslanden, houtkanten en bosranden maar ook oude gazons in parken. De plant stelt weinig eisen aan bodemtextuur en vochtigheid, maar er is een accent op neutrale tot basische bodems en ze mijdt zware zeeklei. Karakteristiek zijn de bloemtrossen in beide bladoksels in combinatie met de vooral in twee rijen behaarde stengel. In de praktijk is ze goed te herkennen aan het algemene uiterlijk.
De plant is tijdens de bloei in mei (april-juni) veruit de belangrijkste voedselbron voor twee op Ereprijs gespecialiseerde bijen, de Ereprijszandbij en de Groene zandbij.
Beide nestelen in de grond, waar ze elk van hun eigen koekoeksbij gezelschap krijgen, respectievelijk de Gedrongen wespbij (Nomada guttulata) en de in België nog niet aangetroffen Nomada atroscutellaris.
Tenslotte wordt ook de Dwerglangsprietmot (Cauchas fibulella) in dezelfde periode op Gewone ereprijs aangetroffen.
Herkenning en verspreiding
Ereprijszandbij is een middelgrote zandbij met rood gekleurd achterlijf met zwarte punt, en wordt daardoor eerder verward met bloedbijen dan met andere zandbijen.
De vrouwtjes kunnen hiervan onderscheiden worden door de verzamelharen voor stuifmeel aan de achterpoten en de voor zandbijen typische viltige voorhoofdsgroeven, mannetjes door het witte kopschild (alle afwezig bij bloedbijen).
Vrouwtje Groene zandbij met kenmerkende blauwgroene metaalglans |
Vrouwtje Ereprijszandbij met rood achterlijf, witviltige groeven langs de ogen en wit stuifmeel van ereprijs aan de achterpoten |
![]() |
![]() |
Ook de kleine donker uitziende Groene zandbij kan in het veld herkend worden aan de voor zandbijen unieke blauwgroene metaalglans. Het mannetje heeft bovendien een wit kopschild.
Opletten is het geblazen met gelijkende kleine groefbijen (met typisch groefje op achterlijfspunt) en dwergzandbijen (zonder metaalglans) die eveneens gretig gebruik maken van bloeiende Ereprijs.
Mannetje Groene zandbij met metaalglans en wit kopschild |
Mannetje Ereprijszandbij met wit kopschild |
![]() |
![]() |
Verspreidingsgebied
- zwarte omrande hokjes staan voor Ereprijszandbij
- zwart opgevuld: Gedrongen wespbij
- groen opgevuld: Groene zandbij
Zoek mee
Natuurpunt en Aculea willen een beter beeld krijgen van waar beide ereprijsbijen voorkomen. Help jij mee?
Als je bloeiende Gewone ereprijs tegenkomt:
- Wacht een tijdje af en kijk of je er ereprijsbijen op vindt.
- Geef de Gewone ereprijs in op waarnemingen.be, inclusief de ingeschatte oppervlakte van de groeiplaats (m2).
- Geef ook eventuele ereprijszandbijen of groene zandbijen in op waarnemingen.be
- Als je de bijen niet gezien hebt, weten ze dit ook graag! Geef ze dan toch in, maar met aantal 0, zo weten we dat je gezocht maar niet gevonden hebt
Maak indien mogelijk ook foto\'s. Dit vergemakkelijkt de controle van je waarneming.
Tekst: Aculea, wilde bijen en wespen
Voor meer informatie contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Foto\'s: Henk Wallays, David De Grave, Jelle Devalez