Naast solitaire bijen zullen er dit jaar ook weer heel wat wespen te zien zijn. De meest gekende is de gewone wesp. Deze menen mensen te herkennen als de lastposten die afkomen op confituur of cola. De gewone wesp is slechts één van de vele soorten wespen die voorkomen in België.

Veel wespensoorten hebben namen zoals vliegendoder, keverdoder, rupsendoder, … Meteen wordt duidelijk dat wespen een belangrijke rol spelen in het bestrijden van allerhande plagen en daardoor ook wel nuttige dieren zijn.

Franse Veldwesp verorbert larve van schuimcicadeDe Franse veldwesp (Polistes Dominula) is een van oorsprong meer zuidelijke soort, die tegenwoordig zeer algemeen voorkomt. Het zijn vrij grote wespen met lange poten die men aan houten tuinstoelen ziet knagen of op de tuinvijver ziet landen om water te halen. Daarmee bouwen ze hun nest. Men noemt deze wespen bijgevolg papierwespen omdat ze een papiervormig nest maken.

Ondanks men Franse veldwespen ook op het terras tegenkomt, zijn ze helemaal niet in zoetigheid geïnteresseerd.
Wel zijn het geduchte rovers. Vorig jaar begin juni zag Hans Vanhulle heel wat spuug op planten in de tuin, afkomstig van de schuimcicade. Op 5 juni 2015 was hij getuige van een Franse veldwesp in actie: ze landde op de bladeren, kroop haastig rond langs de bovenkant van het blad, daarna langs de onderkant en dan ging ze herhaaldelijk verder naar het volgende blad. Zo ontdekte ze overal het spuug van de schuimcicade. Met haar kaken en voorpoten greep ze elke groene larve vast en het schuim liep weg langs de bladeren. Zo ruimde ze in enkele dagen tijd de gehele plaag op!

Foto: Hans Vanhulle


Mocht je een wespennest aan je huis hebben die je veel last bezorgt, verwittig je best de brandweer. Die halen er dan een plaatselijke imker bij om de soort te herkennen.
Het is belangrijk dat men het verschil kent tussen wespen en hommels, bijen, muurwespen en anderen. 
Zo vliegen er tijdens het voorjaar bijvoorbeeld geregeld allerlei solitaire bijtjes uit de holle stengels van rieten daken, en mensen denken dan dat dit wespen zijn. Solitaire bijen leven slechts enkele weken en steken niet, daarom heeft het geen zin ze te bestrijden, integendeel. Op de website van Aculea kan je veel info vinden over solitaire bijen, wespen en hommels.

De brandweer van de stad Gent heeft een mooie folder opgemaakt in samenwerking met Natuurpunt om inwoners te informeren en ze de verschillen te leren herkennen. De brandweer bellen is soms helemaal niet nodig

 

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.