050821-Lvr-Bo-Mbv ArgiopeBruennichi1Op ons hooiland in de Molenbeekvallei troffen wij in augustus het spectaculaire vrouwtje van de Tijgerspin aan. Zij is makkelijk te herkennen aan de getijgerde achterlijftekening met zwarte, gele en bleekgroene banden. Ook door haar grootte tot 1,7 cm is zij een opvallende verschijning. Het mannetje daarentegen is klein en onopvallend en valt meestal tijdens de paring ten prooi aan de vraatzucht van zijn partner.

 

De Tijgerspin behoort tot de familie van de Wielwebspinnen waartoe ook de Kruisspin behoort. Zij maken een rond web met radiale (‘spaken’) en cirkelvormige draden. Het web van de Tijgerspin heeft echter als bijzonder kenmerk een witte zigzagband van licht spinsel. Het web wordt vooral in lage vegetatie gemaakt, liefst ruige graslanden. Het is daar immers dat de spin haar voedsel vindt, dat bestaat uit sprinkhanen, zweefvliegen en bijen.

De Tijgerspin komt oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied, maar breidt zich steeds noordelijker uit.  Op de kalkhellingen in Z.O. België is zij reeds lang een vertrouwde verschijning, maar haar expansie werd in Vlaanderen voor het eerst vastgesteld in 1980 met een eerste waarneming in Z.-Limburg. Haar noordelijke opmars wordt verklaard door de klimaatsverandering met een hogere gemiddelde temperatuur, maar zeker heeft het ook te maken met het insectenvriendelijk beheer in de natuurreservaten. Het beheer van ons hooiland, waarin ruigtestroken worden behouden, schept de ideale biotoop voor de spin en haar prooien. We zullen ze dus zeker nog meer te zien krijgen.

Fred

 

050821-Lvr-Bo-Mbv ArgiopeBruennichi1

Foto: Fred Vanhaverbeke

 

 

 

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.