De eerste twee warme lentedagen van maart (rond de 18 °C) waren gunstig voor onze vlinders. Tot zijn grote verrassing zag Paul Vermuyten uit Mortsel plots tussen de meidoorn en twee grote eiken op Klein-Zwitserland Zuid een "kleine vos" fladderen (Aglais urticae).  Even later zette deze prachtvlinder zich, alsof hij zijn aanwezigheid wilde bevestigen, ook vrij en vrolijk op de krokussen in zijn tuin. Hieronder volgt het verhaal van Paul.

 

Snoepen van nectar

In mijn tuin, grenzend aan het natuurgebied, ging hij zitten om zich te fourageren met de overvloedige nectar van de krokussen en kon ik dit prachtexemplaar digitaal vastleggen. Ook de tweede dag vloog hij over en rond de meidoorn. De mooie diep oranje grondkleur met aan de bovenrand felgele vlekken en onderaan schitterende blauwe vlekken met een zwarte boordtekening, geven hem een bijzonder kleurrijk uiterlijk. Met een vleugelbreedte van bijna 5 cm in open vleugelstand is het niet alleen een leuke verschijning maar zo profiteert hij ook volledig van het eerste zonnetje en neemt hij veel warmte op.

Welkom thuis, kleine vos!

Sinds eind jaren tachtig heb ik deze soort niet meer waargenomen op Klein-Zwitserland. De gehakkelde aurelia en het koolwitje waren ook van de partij.  Hopelijk kunnen we weldra ook de grote vos waarnemen. Deze heeft vier zwarte vlekken op de vleugels, de kleine vos heeft er slechts drie.  De eitjes (60 stuks, maar het aantal kan ook oplopen tot 200) worden in april gelegd op de waardplant brandnetel. De rupsen beschermen zichzelf door een gemeenschappelijk spinsel. De gele lengtestrepen van de rupsen zijn eveneens een duidelijk kenmerk;  Deze opvallende kleur schrikt de meeste vogels af, ook het mee opeten van de zurige stoffen van het netelblad, weerhoudt ze. Alleen de mezen halen ze er met acrobatische toeren steevast tussenuit!   In juni kunnen de eerste nakomelingen al verschijnen met mogelijk zelfs een derde generatie binnen hetzelfde jaar.
Kom zeker kijken!

130305-Lvr-Mo KleineVos 05-03-2013 416

Tekst en foto: Paul Vermuyten

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.