Knikkertjesmos op de grondOp dinsdag 21 april 2015 ben ik de poelen van Natuurpunt in de Molenbeekvallei te Vremde nog eens gaan bemonsteren voor sieralgenonderzoek.

Bij het naderen van de vijver aan de kijkhut viel me op dat er heel veel groen-­‐gele bolletjes op de rand van de plas aanwezig waren. Dichterbij bleek het een klein mosje te zijn. Met een vergrootglas heb ik ter plaatse de plantjes kunnen determineren als gewoon knikkertjesmos ofwel physcomitrium pyriforme. Aan Bert Andries, die ook aanwezig was, gevraagd een klein plukje te mogen meenemen voor microscopisch onderzoek thuis waarvan hieronder enkele foto's.

150606 Bo Knikkertjesmos 2Gewoon knikkertjesmos is helemaal geen zeldzaam mos, maar komt ook niet overal voor. Meestal groeit het op wat vochtigere plekken op kale grond. Het is een pionierssoort en op de plaatsen waar het te vinden is, komt het dikwijls massaal voor zoals hier aan de rand van de poel en op kleine kale stukjes in de omgeving.

Verslag en foto's van Roland Luts 22/04/2015 Molenbeekvallei, Vremde
Foto's:

  1. Habitat
  2. Afmetingen op millimeterpapier
  3. Kapsels en huikje
  4. Blad
  5. Blad top
  6. Bladcellen 

foto Knikkertjesmos

 

 

foto Knikkertjesmos

 

foto Knikkertjesmos

 

foto Knikkertjesmos

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.