Nog niet zo lang geleden verwierf Natuurpunt een extra perceeltje in de Molenbeekvallei (waar vroeger een illegale chalet met vijver stond).
Het gebied heb ik leren kennen door Koen de Smet die me af en toe vroeg om sieralgen in de Molenbeekvallei te determineren.

Op 7 oktober 2019 was ik van plan nog wat waterstaal te nemen van de poel op het perceel, maar dat viel tegen: er stond weinig water in, maar vooral waren er geen drijvende of ondergedoken waterplanten waaraan de sieralgen zich vasthechten. Dan maar wat naar mossen gezocht, een andere interessante hobby.

Langs de rand van de poel én op het vlakke stuk kort gemaaid grasland vond ik na enige tijd, eigenlijk bij toeval, ‘ongenerfd eendagsmos’ (ephemerum minutissimum). Dat is een vrij zeldzaam mos in Vlaanderen volgens de Belgische checklist en staat als ‘bedreigd’ op de Rode lijst (info Dirk De Beer, een mossenkenner, die tevens confirmatie van de soort heeft gedaan aan de hand van door mij opgestuurde foto’s).
De plantjes van dit eendagsmos zijn zó klein dat ze verborgen zitten onder en tussen hun eigen protonemadraden (= draden die gevormd worden na het kiemen van de sporen) (zie 4°foto) en dus zijn ze niet gemakkelijk te vinden.

Op de afgeschuinde kant van de poel waren ook veel pioniersmossen te vinden, waaronder kleimos (waarschijnlijk 2 soorten maar dat moet nog microscopisch onderzocht worden) en knikkertjesmos (lees hierover meer in ons artikel). Allen hadden mooie kapsels.

De exacte vindplaats zie je hier op de Google kaart.

Ongenerfd_eendagsmos_tussen_eigen_protonema

Ongenerfd_eendagsmos_kapsel_met_protonemadraad

 

Geraadpleegd:

  • Dirk De Beer voor de confirmatie van het mos.
  • Henk Siebel & Heinjo During “Beknopte Mosflora van Nederland en België”. KNNV 2de druk 2011

 

Tekst en foto's: Roland Luts

 
Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.