- Gepubliceerd: 22 november 2021 22 november 2021
- Hits: 1132 1132

Over de Molenbeekvallei verspreid zijn er een aantal poelen, meestal oude drinkpoelen voor koeien of visvijvertjes. In het kader van het beheersplan zijn ze voorzien van schuine oevers of zijn de bladeren eruit gehaald om weer helder water te krijgen.
Natuurlijk staan er ook waterplanten in; van drijvende gele plomp en kikkerbeet tot ondergedoken waterviolier, verschillende fonteinkruiden en hoornblad. Om nog maar te zwijgen van de mini’s, namelijk verschillende soorten eendenkroos.
Tijdens een planteninventarisatie in juni werd een tot dan toe nog onbekende soort met fijne blaadjes en blaasjes gevonden. Het nieuwe determinatiesysteem van Natuurpunt, ObsIdentify, kon er al meteen een naam op plakken: het groot blaasjeskruid.
Helaas stond de plant niet in bloei en waren zijn mooie gele bloemetjes – zoals je op de foto kan zien – dus niet waarneembaar.
}
Typisch zijn de blaasjes tussen zijn gevorkte ‘blaadjes’ waarlangs de waterplant watervlooien en andere kleine waterbeestjes naar binnen zuigt en daarna verteert. Omdat hij zo extra mineralen binnenkrijgt – en dit niet via zijn wortels – wordt hij vleesetend genoemd.
Goed uitkijken loont dus altijd de moeite in ons natuurgebied langs de Molenbeek – en het hoeven niet altijd spectaculaire vondsten te zijn. We wisten al dat watermilieus heel rijk zijn aan libellen en sierwieren en nu kunnen we weer een mooie soort aan de lijst toevoegen.

Tekst: Koen De Smet
Foto's:Anja Wijfels en Marcel Van Waerebeke