blaasjeskruid_in_bloei

Over de Molenbeekvallei verspreid zijn er een aantal poelen, meestal oude drinkpoelen voor koeien of visvijvertjes. In het kader van het beheersplan zijn ze voorzien van schuine oevers of zijn de bladeren eruit gehaald om weer helder water te krijgen.
Natuurlijk staan er ook waterplanten in; van drijvende gele plomp en kikkerbeet tot ondergedoken waterviolier, verschillende fonteinkruiden en hoornblad. Om nog maar te zwijgen van de mini’s, namelijk verschillende soorten eendenkroos.

Tijdens een planteninventarisatie in juni werd een tot dan toe nog onbekende soort met fijne blaadjes en blaasjes gevonden. Het nieuwe determinatiesysteem van Natuurpunt, ObsIdentify, kon er al meteen een naam op plakken: het groot blaasjeskruid.
Helaas stond de plant niet in bloei en waren zijn mooie gele bloemetjes – zoals je op de foto kan zien – dus niet waarneembaar.

blaasjeskruid_op_het_droge blaasjeskruid_in_de_poel

}

Typisch zijn de blaasjes tussen zijn gevorkte ‘blaadjes’ waarlangs de waterplant watervlooien en andere kleine waterbeestjes naar binnen zuigt en daarna verteert. Omdat hij zo extra mineralen binnenkrijgt – en dit niet via zijn wortels – wordt hij vleesetend genoemd.

Goed uitkijken loont dus altijd de moeite in ons natuurgebied langs de Molenbeek – en het hoeven niet altijd spectaculaire vondsten te zijn. We wisten al dat watermilieus heel rijk zijn aan libellen en sierwieren en nu kunnen we weer een mooie soort aan de lijst toevoegen.

blaasjeskruid_bloem

Tekst: Koen De Smet

Foto's:Anja Wijfels en Marcel Van Waerebeke

 
Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.