140429-LVR-MO DSC00388 XSOp de 70 meter hoge schoorsteen van Agfa-Gevaert - die overigens al twee jaar buiten gebruik is - werd op initiatief van hun Milieudienst in 2002 een nestkast geplaatst voor slechtvalken.

 Na enkele jaren geduldig wachten, wordt deze nestkast sinds 2007 bewoond door een koppel en in 2008 werd in Mortsel een eerste slechtvalkje geboren! Sindsdien bracht het koppel slechtvalken hier jaar na jaar jongen groot.


Op 29 april werd de nestkast gecontroleerd door de brandweer van Agfa (een hele klim naar boven!) en werden er in de nestkast 4 jongen aangetroffen! Er werden snel enkele foto's gemaakt om de leeftijd van de jongen te kunnen bepalen. Ze bleken nog maar enkele dagen oud.

Op 26 mei werden deze jonge slechtvalkjes geringd.  Nadat de oudervogels ze leren vliegen en jagen, zullen de jongen in de herfst verjaagd worden uit het territorium. Ze moeten dan zelf een nestplaats en een partner gaan zoeken.  Hopelijk zorgen zij ook elders voor een mooi nageslacht, zoals het koppel bij Agfa-Gevaert, dat de voorbije jaren al 13 nakomelingen heeft grootgebracht.

Meer foto's van het ringen weldra te zien in ons ledenblad "De Rietvink".

Foto's: Marc Hofman

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.