landvanreyen.eu in nieuw kleedje

Een nieuwe lente, een nieuwe look!

Sinds 15 maart staat een volledig vernieuwde versie van de site van Natuurpunt Land van Reyen online. Eigentijds, overzichtelijk, actueel, makkelijk raadpleegbaar ook vanuit tablet of smartphone. Je vindt er informatie over onze activiteiten, waarnemingen, natuurgebieden, actuele dossiers, persartikels, geschiedenis, wie we zijn en zoveel meer.

Lees meer...

E-Petitie: 'Geef kinderen de toekomst die ze verdienen'

140320-LVR 7958 futurechildren 1 180-90Graag jullie aandacht voor volgende Europese petitie ivm de klimaatwijziging:

http://www.avaaz.org/nl/eu_2030_climate_main/?czHJNab

Teken de petitie en steun de boodschap:

Lees meer...

Beschrijving Bos van Marpingen

Het bos van Marpingen, in de volksmond ook het Kapellekensbos genoemd, is het enige bos op Lints grondgebied. De overige bossen (Lachenenbos, Babbelkroonbos) liggen net over de gemeentegrens met Lier.
Het bos van Marpingen is een zomereikenbos met als ondergrond hazelaar en lijsterbes. De voorjaarsflora omvat o.m. dalkruid, sneeuwklokje en salomonszegel. Specht, boomklever en bosuil voelen zich hier thuis. De aandachtige wandelaar kan misschien een hazelworm waarnemen. Langs de noordzijde van het bos stroomt de Lauwerijkbeek. Deze beek mondt als Lachenenbeek uit in de Nete.
Wegens zijn rijke voorjaarsflora is het Bos van Marpingen beschermd als VEN-gebied (Vlaams Ecologisch Netwerk) en als habitatrichtlijngebied in het Europees Natura 2000 netwerk.
Natuurpunt Land van Reyen organiseert om de twee maanden, telkens op de eerste zaterdag van de pare maanden, een zwerfvuilactie langs het fietspad en in het bos. Het opgehaalde zwerfvuil wordt verwerkt door de gemeente.
Op 21 juli 2009 werd het bos getroffen door een hevige storm, waardoor heel wat zomereiken sneuvelden. In samenspraak met de eigenaar, het OCMW van Lier, besloot het Agentschap voor Natuur en Bos om 225 eiken te vellen. Die ingreep zou opnieuw open ruimte moeten creëren voor een verjongd bos.

Gazet van Hove | Interview met voorzitter Bert Andries op 15 februari 2014

De geschiedenis van Natuurpunt Land van Reyen leest als een roman, met vele personages en nog meer locaties en boeiende gebeurtenissen (we kunnen die hier vanavond niet allemaal opsommen, jullie vinden een mooie samenvatting van de geschiedenis op onze website –zeker eens een kijkje nemen – je zal versteld staan van de realisaties). De auteur, tevens hoofdrolspeler van deze roman is niemand minder dan onze voorzitter Bert Andries.

Dit hoofdpersonage is vanavond vanzelfsprekend bij ons. Wij gaan hem kort aan de tand voelen over het wel en wee van 20 jaar geschiedenis, en we kijken samen met hem naar de gedroomde toekomst.

Lees meer...

Gazet van Hove | Natuurpunt Land van Reyen vierde feest

De afdeling van Natuurpunt Land van Reyen vierde op zaterdag 15 februari jl. zijn 20 jarig bestaan in theater Vooruit in Boechout. Er waren een goede 150 aanwezigen – waaronder de burgemeesters van Boechout (Koen T’Sijen) en Mortsel (Erik Broeckx) en nog enkele mandatarissen uit de regio – die eerst werden vergast op enkele drankjes en hapjes en een fototentoonstelling, muzikaal omlijst door een jazzcombo.

Lees meer...

Marcel nam afscheid van zijn Molenbeekvallei. Of toch weer niet, of niet helemaal.

Marcel nam afscheid als conservator maar zal zich in de toekomst blijven inzetten voor het beheer van de Molenbeekvallei.

Lees meer...

Onze nieuwe buur: misschien een kerkuil?

Deze tot de verbeelding sprekende vogel (Tyto alba) leeft, broedt en jaagt meestal in een omgeving waar ook mensen vertoeven, maar toch krijgen we maar zeer zelden de gelegenheid om hem in actie te zien. Hoog tijd dus om even kennis te maken met onze hopelijk nieuwe, maar mysterieuze buur. We beschrijven eerst even zijn uiterlijk. Met zijn vierendertig centimeter is hij iets groter dan een kraai. Zijn grote kop met hartvormige gezichtssluier en donkere ogen maken hem zeer herkenbaar. De kleur aan de onderzijde varieert van wit tot geelbruin met kleine donkere vlekken en de bovenkant is zandkleurig met lichtgrijze schaduwen.

Lees meer...

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.