Het koppel slechtvalken op de site Agfa in Mortsel heeft begin maart 2018 weer eieren gelegd. Al 10 jaar huist dit koppel in de nestkast op de schouw van Agfa en dat is een viering waardt. In dit artikel geven we meer informatie over de slechtvalken in het algemeen.

Wat voor rare vogel is die slechtvalk

slechtvalk in de vluchtEen vijfentwintigtal jaren geleden dacht men dat de slechtvalk als broedvogel definitief was uitgestorven in België, tot men plots in 1996 na een nestkastactie van het Fonds voor de Instandhouding van Roofvogels (F.I.R) vaststelde dat er opnieuw een eerste jong werd geboren in België.
Sinds eind de jaren negentig kunnen er slechtvalken gespot worden op de koeltorens van Doel.

Als toppredator staat hij bijna helemaal bovenaan in de voedselpiramide. Hij kent dus met andere woorden normaal gezien geen vijanden in de natuur buiten de oehoe (een grote uil).
De slechtvalk is een beschermde soort in België. Dat hij in de jaren zestig uitstierf was allicht te wijten aan het veelvuldig gebruik van DDT (onder meer in de landbouw). Hij kan uiteraard ook een slachtoffer van het verkeer worden of door een hoogspanningsleiding verrast worden.Wist je trouwens dat slechtvalken tijdens de Tweede Wereldoorlog geregeld werden afgeschoten? Dit werd gedaan om de postduiven te beschermen die door slechtvalken als prooi werden verschalkt.

De slechtvalk, die onder meer jacht maakt op duiven, haalt snelheden van bijna driehonderdvijftig km/uur (in duikvlucht). Hij kan tot op driehonderd meter ver zijn prooi ontdekken. Deze spectaculaire vogel, met hoge symboolwaarde, wordt intensief opgevolgd door vogelaars (ornithologen).

Goed nieuws: de trend in Vlaanderen is positief

Dat je slechtvalken steeds meer ziet in Vlaanderen - en ook vooral in de provincie Antwerpen - is niet nieuw. Ongeveer een op de vijf slechtvalkparen broedt niet meer in een nestkast. Volgens Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen impliceert dit dat Vlaanderen hogere dichtheden aan kan  dan aanvankelijk werd aangenomen.

In 2010 bslechtvalk agfa nestkastenrachten 47 broedkoppels 93 jongen groot, dat was opnieuw een record voor België.
In 2013 waren er al 73 broedgevallen, en vlogen 115 jonge slechtvalken uit.
Ondertussen is het aantal broedgevallen (cijfers 2015) gestegen tot het absolute record van 86 aanwezige paren: 46 ondernamen een broedpoging en 42 daarvan waren succesvol! Samen brachten die 42 paren 130 jongen groot, een nestgemiddelde van 3,09 jongen/nest.

De dichtheid in Vlaanderen is het grootst in de provincie Antwerpen met 28 aanwezige broedparen (een derde van de Vlaamse populatie), gevolgd door Oost-Vlaanderen met twintig paren, Vlaams-Brabant en Brussel met zestien paren, Limburg met dertien paren en West-Vlaanderen met negen paren.
Zo vind je in de steden rond Mortsel nog slechtvalken in ondermeer Lier, Mechelen, Antwerpen (zowel in het centrum bij Oudaan als op ’t Kiel in Hoboken), Sint-Niklaas, Brussel, enzovoort. Op deze twee laatst vernoemde locaties werden webcams geplaatst, zodat geïnteresseerden de broedgevallen op het internet kunnen volgen. Nieuw is dat er vanaf dit jaar ook een camera werd geplaatst in de nestkast op de schoorsteen van Agfa-Gevaert. Deze beelden zijn sinds live te zien via www.agfa.be/slechtvalken. In volgende tabel zie je hoeveel jongeren er reeds uit die nestkast gevlogen zijn.

Jaar #eieren / nest #jongen / nest
 2008  4  1
 2009  3  1
 2010  4  4
 2011  4  1
 2012  4  1
 2013  3  1
 2014  4  4
 2015 4 3
(-1 doodgevallen)
 2016 4 3
 2017 4 4
2018 4 4
2019 4 4
2020 3 3
2021 4 4
2022 (4) -
Totaal
10 jaar
57 (+ 4) 42 - 1

Wist je dat een slechtvalk twintig jaar oud kan worden en dat er ook in het Brusselse heel wat slechtvalken zitten? Lees maar op www.valkenvooriedereen.be

Bron

  • Vogelbescherming Vlaanderen/Natuurpunt

Nog meer info vind je ook op website van Natuurpunt:

Webcams

.

 

 

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.