090201-Lvr-Mo web-grootoorvleemuisBegin februari 2009 telde de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt opnieuw de vleermuizen in Fort 4. Dat waren er 63, precies evenveel als in 2008. 2007 was met tachtig vleermuizen een recordjaar. Het gaat om volgende soorten (tussen haakjes de resultaten van 2008 en 2007):

Baardvleermuis: 5 (6)(2)

Watervleermuis: 18 (26)(33)

Franjestaart: 22 (13)(32)
Gewone of grijze grootoorvleermuis: 5 (3)(2)
Gewone of ruige dwergvleermuis: 5 (8)(7)
Myotis, niet nader gespecificeerd: 3 (4)(3)
Vleermuis, niet nader gespecificeerd: 5 (3)(1)

De soort is vooral in bosrijke gebieden actief. Negentig procent van z’n voedsel bestaat uit kokerjuffers, nachtvlinders, hooiwagens, oorwormen, kevers en tweevleugeligen als langpootmuggen, strontvliegen en vleesvliegen.

De franjestaarten lijken hun weg naar Fort 4 terug te vinden. Een daling van het aantal watervleermuizen werd ook in Fort 3 (Borsbeek) waargenomen. Dat kan volgens de vleermuizenwerkgroep een gevolg zijn van de strenge winter. Het kan ook om een stabilisatie gaan na het grootschalig vellen van bomen in Fort 3. De winter erna noteerde men zowel in Borsbeek als in Mortsel uitzonderlijk veel watervleermuizen.


Foto: Adam Brokes

 

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.