101010-Lvr-Bo twijgkorstzwamOp zondag 10 oktober 2010 verzamelden een dertigtal natuurliefhebbers voor een geleide herfstwandeling met als thema ‘paddenstoelen’. Ervaren gids van dienst was Lieve Deceuninck.  Zij heeft de Molenbeekvallei ondertussen al een tijdje in het vizier, om er het paddenstoelenleven te inventariseren en op te volgen.

 

Het mooie weer zorgde er mee voor dat het een boeiende verkenningstocht werd, waarbij zowel typische bossoorten als weidesoorten aan bod kwamen. Het publiek, jong en ook wat ouder, luisterde geboeid naar de gids en ging al snel ook zelf op zoek naar nog niet ontdekte soorten. Dertig paar ogen samen vinden natuurlijk meer dan een onderzoeker alleen, en al gauw werden exemplaren kleiner dan een centimeter aangewezen. Van een interactieve voormiddag gesproken!

 

Tijdens de wandeling ontdekten de nieuwsgierigen vooral algemenere soorten paddenstoelen.  Door het grote aantal exemplaren en de rijke verscheidenheid aan soorten kreeg iedereen echter een mooi beeld van de diversiteit binnen de paddenstoelenwereld.  Een blik op enkele vondsten: de witte koraalzwam met zijn bijzondere vorm, de kostgangerboleet, die parasiteert op de gele aardappelbovist, de sombere honingzwam, die verzwakte bomen verteert, de bleekgele bundelzwam met zijn slijmerige hoed, de grauwgroene hertenzwam met zijn mooie blauwgroene kleur, en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Het was in elk geval een geslaagde voormiddag, met grote dank en ook een ‘hoedje af’ voor gids Lieve!

 

101010-Lvr-Bo geleaardappelbovist

101010-Lvr-Bo gewonehertenzwam

101010-Lvr-Bo somberehoningzwam

101010-Lvr-Bo twijgkorstzwam

Foto’s: Jef Haverals, Nick Schryvers

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.