- Gepubliceerd: 03 februari 2022 03 februari 2022
- Hits: 301 301
Op 10 oktober 2021 vierden de Streekvereniging Zuidrand en Strategisch Project Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand hun 10-jarig bestaan onder het motto “Proef, bewonder en beleef de groene, open ruimte van de Zuidrand”.
In de voormiddag was er een officiële viering met de meer dan twintig betrokken partners, op het domein Stroyland aan de ingang van het Uilenbos. Sabine Caremans werd er, als trekker en bezieler van het project, letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet.
In alle deelnemende gemeenten, van Aartselaar tot Borsbeek, werden in de namiddag activiteiten georganiseerd.
Zo waren er in onze regio o.a.: natuurwandelingen met valleibeleving in de Molenbeekvallei en de Koude beekvallei, een kinderzoektocht in het Uilenbos, boerderijbezoeken en -spelletjes in de Boshoek en een geleide wandeling van Stroyland naar Lint langs het Laarzenpad.
Het Laarzenpad loopt dwars door een weiland met melkkoeien, een maisveld, langs een bosrand tot aan de speelheuvel in het klimaatbos van Lint en het Papendonkbos. Op hoeveel plekken in Vlaanderen kan je nog door manshoge maïs lopen en er pas uit geraken als een nieuwsgierige koe opzij wil stappen? Tijdens de wandeling legde Frank Adriaensen uit wat er allemaal bij komt kijken om in ons versnipperd landschap een nieuwe trage verbinding zoals dit Laarzenpad open te stellen.
Na de verkoop van zo’n 65 ha grond door het OCMW Antwerpen enkele jaren geleden, werden de landbouwgronden aangekocht door de familie Reynders en door het Kempens Landschap vzw. In samenwerking met de gemeente Hove konden de lokale landbouwers zo de grond in pacht blijven bewerken. Natuurpunt (met steun van Hove en de Provincie) en Het Agentschap Natuur & Bos (ANB) kochten de aanpalende bossen. De familie Moons van de Gasthuishoeven verleende toegang tot hun gronden en verschoof zelfs de weidepalen, zodat het pad door hun weilanden en akkers kon lopen.
Erg belangrijk is de afspraak dat er geen honden op dit pad mogen komen. Onbekende honden kunnen koeien stress bezorgen zodat ze minder melk geven. Bovendien kunnen uitwerpselen van honden, ook wanneer ze mooi worden opgeraapt door hun baasjes, bacteriën achterlaten die schadelijk zijn voor koeien. Ook voor de wilde dieren in het bos betekent de passage van honden, zelfs wanneer ze aan de leiband gehouden worden, extra verstoring.
In Lint werd het perceel voor het Klimaatbos in 2018 door de gemeente aangekocht. Er werden zo’n 3.500 streekeigen bomen aangeplant i.s.m. Bos+ en Natuurpunt. Er werd ook financiering voor het vlonderpad langs de poel verkregen vanuit Europa in het project “Nature Smart Cities”. De uitgegraven grond van de poel werd ter plekke gebruikt voor de speelheuvel en met de eigenaar van een aanpalende weide werden afspraken gemaakt om ook hier een pad te kunnen openstellen. De pachter van het weiland creëerde een mooie bloemen- en kruidenstrook.
Recent werd het pad nog verlegd na de aankoop door Natuurpunt van het Papendonkbos, waar eveneens een kort vlonderpad werd aangelegd met financiële steun van de Provincie en toestemming van ANB en OCMW Lier. Trage wegen vzw en minstens twaalf partners werkten samen om dit Laarzenpad mogelijk te maken.
Na een wandeling van bijna twee uur zagen we enkel tevreden gezichten terugkeren op Stroyland, waar iedereen nog kon nagenieten op de infomarkt met een hoeve-ijsje of een streekbiertje van de streekbar.
Tekst: Nick Schryvers