- Gepubliceerd: 02 juni 2014 02 juni 2014
- Hits: 7051 7051
Het voorbije semester hebben Jonas Peeters, Nils Mouwen en ikzelf, Laure Van den Hooff, een onderzoek uitgevoerd naar de waterkwaliteit in de Molenbeekvallei in Vremde. Dit deden we in het kader van het vak ‘onderzoekscompetenties wetenschappen’.
We maten telkens de waterhardheid, het zuurstofgehalte, de temperatuur en de zuurtegraad van het water van verschillende poelen en de Molenbeek zelf. Aan de hand van deze waarden konden we dan gaan onderzoeken of de waterkwaliteit gunstig is voor levende organismen die er eventueel in kunnen voorkomen.
Leerlingen op onderzoek in Molenbeekvallei
Al in de eerste week van ons project werden we rondgeleid door Dhr. Frank Adriaensen. Hij legde uit hoe de vallei is ontstaan en hoe Natuurpunt Land van Reyen het beheert. Pas hierna begon voor ons het echte werk. Metingen doen, metingen verwerken, metingen interpreteren en verklaren, en tenslotte presenteren

“Zalig, onderzoek te mogen uitvoeren in de vrije natuur!”
Zelf woon ik dicht in de buurt van de Molenbeekvallei en ik stond versteld van de rust die je vindt in dit gebied. Hoewel het vlakbij een grote stad als Lier gelegen is, kan je hier genieten van een hemelse stilte. Het was zalig om ons onderzoek te mogen uitvoeren in de vrije natuur! Het was ook interessant om de natuur beter te leren kennen en te ontdekken wat we kunnen doen voor de planten en dieren van een poel. Het onderzoek heeft er voor gezorgd dat we op een bewustere manier omgaan met planten, dieren en met elkaar.
Nieuwe educatieve steiger bewijst zijn nut
Al bij al was het toch geen gemakkelijk onderzoek. Natuurpunt heeft er echter alles aan gedaan om ons onderzoek te bevorderen: zo maakten we bijvoorbeeld dankbaar gebruik van de recent nieuw aangelegde steiger, geïnstalleerd voor educatieve doeleinden. Dankzij deze steiger konden we meer realistische metingen uitvoeren, zodat we niet steeds aan de poelrand moesten blijven, maar ook midden in de poel waterstalen konden nemen.
Ook de kijkhut was een groot voordeel. Zo konden we steeds onze spullen droog houden, onze metingen droog uitvoeren en af en toe schuilen bij regen of koude.
Het was een prachtige ervaring en ik wil Natuurpunt Land van Reyen bedanken voor het mee mogelijk maken van ons project!
Tekst: Laure Van den Hooff
Foto’s: Jonas Peeters
Leerlingen uit 6 wetenschappen wiskunde 8, Sint- Gabriëlcollege Boechout