- Gepubliceerd: 20 februari 2018 20 februari 2018
- Hits: 3310 3310
Hulde aan de pioniers
Allereerst kunnen we niet voorbij aan het droevige feit dat twee van de pioniers van de beschermde natuur in Boechout-Vremde ons dit jaar hebben moeten verlaten.
In het voorjaar namen we afscheid van Jef Haverals, die mee aan de wieg stond van al wat de Molenbeekvallei nu is met de oprichting van het toenmalige Akkerwinde, oudconservator van onze vallei, ontwerper van onze kijkhut, en zeer veel andere realisaties.
In september vernamen we vervolgens het overlijden van onze voorzitter Bert Andries, die gedurende vijfentwintig jaar aan de kar trok met alles wat in onze streek betrekking had op de bescherming van de natuur. Zijn lijst van verwezenlijkingen is enorm, maar specifiek voor de Molenbeekvallei heeft hij er voor gezorgd dat de vallei de bescherming heeft verkregen die ze verdient. Beide natuurvrienden zullen binnenkort op gepaste manier duurzaam herinnerd worden in hun vallei.
Het is nu aan het huidige beheerteam en de vrijwilligers om de inspanningen van deze twee prachtige mensen in stand te houden en te conserveren voor onze kinderen en kleinkinderen.
Groeien om te beschermen
Ook in 2017 konden we een mooi gelegen nieuw perceel verwerven in ons visiegebied, en alweer was dit een perceel waar bijna duizend uur aan vrijwilligerswerk is ingekropen om het op een duurzame manier terug te geven aan de natuur. Honderden meters draad met bijhorende palen in beton werden verwijderd, en verschillende bouwsels moesten tot diep in de grond afgebroken worden. De ooit gecreëerde infrastructuur werd toen met elkaar verbonden door allerlei soorten “paadjes” die nu mee werden ontmanteld. Resultaat: meer dan twintig kubieke meter betonpuin, tientallen aanhangwagens vol houtafval, glas, plastiek, roofing en een ton ijzerwerk werden afgevoerd. Nu moeten we nog een oplossing vinden voor de grote hoeveelheid coniferen die nog aanwezig is op het terrein, zodat er zoveel mogelijk plaats vrijkomt voor de lokale natuur.
Als deze opruimwerken gedaan zijn zal er ruimte vrijkomen voor herbebossing met streekeigen boom- en struiksoorten. Hiervoor zullen we jullie hulp nog nodig hebben!
Op een ander recent verworven perceel hebben we een illegale tuinvijver omgevormd tot een mooie en ruime kikkerpoel. We zullen verder opvolgen welke soorten we hier de volgende jaren nog mogen verwelkomen. De massale opkomst van sneeuwklokjes op deze stukjes geeft ons in elk geval al zin in een vervolg!
Bedreigingen
Al in het voorjaar werd duidelijk dat de grondwaterspiegel niet het normale niveau zou bereiken. Hierdoor viel de Molenbeek droog in het zomerseizoen en moesten we extra aandacht geven aan onze Galloway-runderen, die met maar een neuspomp ter beschikking zeker niet zonder water kunnen. Dit kon gelukkig door de gezamenlijke inzet van de nationale afdeling van Natuurpunt en ons lokaal team snel worden opgelost door extra water uit een poel op te pompen en in een drinkbak aan de koeien aan te bieden. Om dit ook op een meer duurzame manier te verhelpen, hebben we nu een tweede put laten boren zodat onze runderen nu water op twee plaatsen kunnen bereiken door middel van neuspompen. Ondertussen is het waterpeil zich terug aan het regulariseren en is ons natuurgebied de functie van lokale waterspons terug aan het uitoefenen.
Vorig jaar werd ook pijnlijk duidelijk dat onze gebieden lang geleden ongewenst en stiekem werden ingekleurd als rustgebied van een groter jachtgebied. We hebben er meteen alles aan gedaan om onze percelen uit te kleuren. Wij willen dus geen deel uitmaken van een jachtgebied. Zeer binnenkort zal dit een feit zijn.
Biodiversiteit
Qua evolutie van soorten zien we onder meer een toename van reeën, waarbij we soms kudden zien passeren van een achttal dieren. Een zeer prettig gevoel! Hierbij ook nog eens het belang van de uitkleuring als jachtgebied. Bij ons kunnen de reeën een ruime en veilige habitat vinden. Andere gespotte soorten die als “zeer zeldzaam” gecatalogeerd staan, zijn het oranje mestzwammetje, de struisgrasverstikker (beide zijn paddenstoelsoorten) en de glanzende marmeruil, die een nachtvlinder is. Zeldzame soorten die gemeld werden: de rode wouw, de ijsvogelvlinder en de gaffelwaterjuffer.
We zijn eveneens blij met het alsmaar toenemende aantal meldingen op waarnemingen.be voor ons gebied en wijdere omgeving. Zo kregen we specifek voor de Molenbeekvallei 1 865 meldingen in 2017 ten opzichte van een aantal van 1 055 in 2016. We hopen deze trend verder te kunnen zetten. Dit is voor ons namelijk steeds een schat aan informatie die we nodig hebben om te blijven aantonen dat onze natuurgebieden een noodzakelijke uitwijkplek zijn voor enorm veel soorten. Je kan altijd een kijkje nemen op de website https://waarnemingen.be/gebied/view/251673 om een volledig overzicht te krijgen van de gespotte soorten, of je eigen waarnemingen toevoegen.
De bestrijding van exoten was nodig in 2017 en zal eveneens in 2018 een noodzaak blijven. Zo ondernamen we actie rond de bestrijding van de Canadese guldenroede die in ons begrazingsblok de kop opstak. Ook enkele Amerikaanse vogelkersen werden weggehaald. We merken daarnaast op dat op verschillende plaatsen de reuzebalsemien onze terreinen binnendringt. Dit jaar zullen we deze plant proberen terug te dringen, maar zaden blijven onze percelen vanuit buurpercelen binnenkomen. Dit zal onze aandacht blijven opeisen.
Wandelingen en beheren
In 2017 zagen we een lichte terugval in de spontaan aangevraagde wandelingen, toch blijft de opkomst groot tijdens onze aangekondigde wandelingen. Tevens mochten we dit jaar het zomerkamp ontvangen van leden van JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu), die graag op onze terreinen vertoefden. Ze staken meer dan een handje toe bij de afbraak van illegale bouwsels en gingen ook steeds weer op zoek naar interessante soorten. Daarnaast mochten we voor het eerst de Dorpsschool van Vremde ontvangen die langskwam met al haar leerlingen. Een prettige en memorabele ervaring, die ongetwijfeld een vervolg krijgt! Eveneens de samenwerking met leraren en leerlingen van het Sint-Gabriëlcollege gaat onverminderd voort.
Vooruitzicht
In 2018 kijken we ook weer uit naar mogelijkheden om onze lokale natuur te helpen ondersteunen. Zo zullen we nog een vistrap aanleggen, een bos aanplanten, mensen laten kennismaken met de mooiste plekjes, op onderzoek gaan, overleg plegen, beheren, enzovoort. Dit alles kost natuurlijk veel tijd en geld. Indien je tijd en zin hebt, laat ons dit dan zeker weten! Samen zoeken we uit hoe jij ons kan helpen, en hoe wij jou kunnen ondersteunen.
Ook je giften om nieuwe stukken te verwerven, zijn nog steeds noodzakelijk en van harte welkom. Gelieve dan steeds ons project-nummer te vermelden: rekeningnummer: BE56 2930 2120 7588, Natuurpunt Beheer VZW Mededeling: gift projectnummer 7733 Molenbeekvallei Vremde.
Tekst: Marc Broeck
Foto’s: Jens Broeck