- Gepubliceerd: 09 april 2022 09 april 2022
- Hits: 237 237
Een nieuwe stek
Na vele jaren hebben we het lokaal aan Smishoek verlaten voor een nieuwe uitvalsbasis: de kapel van Don Bosco. Hierin voerde het beheerteam de nodige werken uit, zodat we weer beschikken over een vergaderlocatie en opslagplaats. De kapel zelf kunnen we gebruiken als gedeelde ontmoetingsplek met andere verenigingen, zoals de Maanwandelaars. Het was even wennen, maar we hebben nu een plaats vlakbij de vallei en dat geeft vele mogelijkheden. Tegelijk hebben de omstandigheden ons ertoe gedwongen om de verschillende vergaderingen online te laten doorgaan. Dit werkt natuurlijk, maar het is toch veel aangenamer om in levenden lijve samen te vergaderen met een Gageleir erbij.
Molenbeekbron
Aan de westkant van de vallei heeft de gemeente Boechout gronden aangekocht die het echte brongebied van de Molenbeek omvatten. Het echte dalhoofd van de vallei dus. Ons beheerteam heeft hier deelgenomen aan het overleg met de gemeente en de andere betrokken partijen en heeft adviezen gegeven over hoe we dit waardevolle gebied optimaal kunnen inzetten voor meer en betere natuur.
De vele terreinbezoeken leerden ons intussen welke waardevolle soorten hier al aanwezig zijn en welke een goede kans maken om zich hier (opnieuw) te kunnen vestigen. Zo organiseerde de gemeente in november een eerste boomplantactie, die op massale belangstelling kon rekenen van de inwoners. Wij waren er ook aanwezig als terreinspecialisten en ondersteunden het aanplanten.
Het beheerteam heeft na overleg met de gemeente al drie acties ondernomen om de Japanse duizendknoop terug te dringen; die heeft namelijk een grote oppervlakte ingenomen in een hoek van de nieuw verworven gronden. Dit beheer zullen we in 2022 en 2023 zeker moeten verderzetten en we hopen de resultaten hiervan snel te zien. Momenteel vindt er overleg plaats tussen de gemeente en Natuurpunt over hoe wij eraan kunnen blijven bijdragen om van dit gebied een pareltje te maken.
Weer meer water
Na enkele jaren met warme en hele droge zomers, waardoor het grondwaterpeil veel te laag kwam te staan, was 2021 een nat jaar met een matige zomer. Daardoor kon het grondwater zich weer aanvullen.
De vallei vervult nu zijn functie als spons: zoveel mogelijk water opslaan, zowel boven- als ondergronds, en weer afgeven als het nodig is. Stroomafwaarts gelegen gronden worden zo ook beschermd tegen overstromingen. De beek zelf stond in 2020 vele maanden volledig droog. Nu zien we het water weer stromen.
Jaren geleden vond er overleg plaats met de provincie en pakten we het beekbeheer aan, waardoor we niet steeds dieper groeven bij het ruimen van de beek. De natuur kreeg meer vrij spel en de steile beekoevers schuinden door de runderen in het gebied volledig af. Dit geeft een veel natuurlijker resultaat en oogt bijzonder mooi.
Meer prikkeldraad
In 2020 stelden we vast dat jonge stieren regelmatig op wandel gingen in het gebied buiten het begrazingsblok. Dit kwam doordat de vroegere Aubracrunderen groter waren en mooi in een raster bleven met twee prikkeldraden.
Onze huidige galloways zijn kleiner en avontuurlijker, waardoor een extra prikkeldraad nodig was om de jonge dieren binnen te houden. De professionele ploeg heeft een draad moeten verplaatsen en een volledige nieuwe moeten bijleggen. In totaal pakten we 3 400 meter aan.
Ook vernieuwden we een aantal hoekpalen, waardoor alles weer opgeknapt is. De jonge dieren blijven nu noodgedwongen bij de kudde.
Exoten bestrijden
Reuzebalsemien, Japanse duizendknoop, watercrassula, Chinese wolhandkrab en nog andere zijn aanwezig in de vallei. Waar we kunnen, proberen we ze terug te dringen, met wisselend succes.
Reuzebalsemien, die verspreid voorkomt in de vallei, beheersen we en lijken we te kunnen terugdringen, maar een jaarlijkse actie is nodig.
Watercrassula heeft de educatieve poel met de loopbrug ontdekt en is daar aan een sterke opmars bezig. Elk stukje plant dat achterblijft na een opruimactie is genoeg om weer te beginnen woekeren. Een oplossing hebben we nog niet.
Ook Japanse duizendknoop vinden we op verschillende plaatsen in de vallei terug. In het bos van Don Bosco kwamen we deze exoot ook tegen, vlak tegen het natuurgebied. We zijn het te lijf gegaan door voortdurend de uitkomende planten uit te trekken en ter plaatse te laten liggen. Op deze plaats lijkt de plant nu verdwenen. We hopen dat deze methode de plant ook elders voldoende kan uitputten, zodat hij op termijn verdwijnt.
Wandelen
De Boechoutse sportraad vroeg ons of Natuurpunt op 11 november 2021 de catering kon verzorgen van de tussenstop van deze jaarlijkse wandel- en fietstocht. Dit deden we met veel plezier en met veel enthousiaste vrijwilligers van Land van Reyen. We ontvingen meer dan achthonderd deelnemers en kregen lovende commentaren.
Ook konden we weer enkele wandelingen aanbieden, zoals onze geleide wandelingen op aanvraag en onze seizoenwandelingen. Dit was nog zonder het afsluitende drankje, maar dat deze wandelingen weer konden doorgaan, was al een mooie stap voorwaarts.
Meer natuurgidsen
Op 24 september startte de allereerste cursus Natuurgids, met onze vallei als uitvalsbasis. De cursus was al snel volgeboekt met 27 deelnemers en ook Anja en Patrick, twee actieve leden van het beheerteam, zijn nu cursist. Ze werken als bijkomende opdracht een fietsroute uit in de vallei in het teken van ‘water’. Binnenkort kunnen we de tocht uitproberen.
Verschillende leden van het beheerteam nemen een deel van het lespakket voor hun rekening en de groep bezocht de vallei al een aantal keer. We hopen dat alle deelnemers binnenkort hun diploma in ontvangst mogen nemen.
Dieren en planten
Bij de reeën werd in 2021 een drieling geboren en we nemen de familie ook nu nog waar. Ze overleven dus de zachte winter, wat uitzonderlijk is.
Ook een koppel haviken is permanent aanwezig in de vallei en we spotten al een wijfje grauwe klauwier en een spotvogel.
Waarnemingen.be leert ons dat de soortenteller nu op 1 081 staat. Dat zijn er 57 meer dan eind 2020. In 2021 werden 292 soorten waargenomen, met als zeldzaamheden pijptorkruid, groot warkruid, lievevrouwebedstro en tangpantserjuffer.
Veel steun van onze leden!
Onze leden zorgen ervoor dat we ons gesteund voelen in wat we doen voor de natuur. We merken dit in onze ledenaantallen die nog altijd een sterke positieve trend vertonen.
Ook als we jullie ontmoeten op het terrein, tijdens geleide wandelingen of zomaar per toeval. Altijd merken we een wederzijds enthousiasme over dit prachtige natuurgebied.