- Gepubliceerd: 30 maart 2021 30 maart 2021
- Hits: 1867 1867
Tijdens het schrijven van deze tekst realiseer ik me plots dat het effectief dag op dag een jaar geleden is: 22 februari 2020. Op die dag organiseerde Natuurpunt Land van Reyen in de jeugdlokalen in Lint een infovergadering waarin we de op til zijnde beheer- en inrichtingswerken in Papendonkbos aan de geïnteresseerden voorstelden. In De Rietvink van vorig voorjaar kon je daar ook al meer over lezen. Toen was het plan nog om daar de daaropvolgende weken mee van start te gaan. Februari 2020 … dus … nog in een ander tijdperk!
Aanvragen voor kappen en terugzetten van de bomen in de bosrand; bouwaanvragen voor het bouwen van het vlonderpad en de toegangspoort aan het fietspad; opschorten van alle vergunningsaanvragen door corana tot de zomer; bezwaarschrift tegen de uiteindelijk uitgereikte vergunning voor het vlonderpad; pleiten voor de deputatie om toch die vergunning te krijgen (bedankt Rosan); uiteindelijk toch krijgen van de vergunning (we zijn dan al januari 2021!); de professionele ploeg van Natuurpunt die grote achterstand opliet (… corona …).
![]() |
De nieuwe bosrand met van links naar rechts: spoorweg, kruidige zone, struweelzone en bestaand opgaand bos; op de voorgrond de Zevenhuizenloop |
20 januari 2021 … de professionele ploeg van Natuurpunt landt in Papendonkbos. Alle voorbereidingen op het terrein, het markeren van het toekomstige pad en de verschillende zones in de bosrand, waren intussen al gedaan, zodat er onmiddellijk kon overgegaan worden tot de eigenlijke werken.
Vandaag, een maand later kunnen we stellen dat de grote beheer- en inrichtingswerken in Papendonkbos, eindelijk, achter de rug zijn! Alleen de poort en toegangssluis langs het fietspad moeten nog geplaats worden, maar daarvoor wachten we nog even tot het einde van geplande werken aan de duiker van de Zevenhuizenloop.
Ook tijdens deze ultieme maand is het niet van een leiendakje gelopen. Het weer heeft het in deze maand overgenomen van corona en bezwaarschriften! Eerste ideaal, droog, weer. Dan, op het moment dat aan het vlonderpad moest begonnen worden, plots bakken regen. De lage deel van het bos en de wijde omgeving stonden volledig onder water, soms meer dan een laars diep. Er moest dan ook een vlonderpad komen voor dergelijke gevallen, maar liever niet tijdens de constructiewerken zelf. Dan weer gevolgd door stevige vorst en een keiharde bodem, op het moment dat de trap moest uitgewerkt worden in de oever.
![]() |
De nieuwe toegangspoort tot Papendonkbos, en bij uitbreiding het hele openruimte gebied ‘Boshoek’. Hier komt in de nabije toekomst nog een poort, voetgangerssluis, bank en infobord(en). |
Maar, gelukkig zag het team van de professionele ploeg van Natuurpunt de stevige uitdaging(en) wel zitten! Nauwgezet werk en volharding van de ploeg, in nauw en zeer constructief overleg met ondergetekende, maakt dat we een maand later kunnen zeggen dat de inrichtingswerken nu zo goed als afgerond zijn. En, tot eenieders grote tevredenheid, ziet het resultaat er beter uit dan we ons voordien hadden kunnen/durven voorstellen!
Aan de zuidelijk zijde van het bos, zowel langs het fietspad als achter de huizen van de buren, is er nu een mooie bosrand vrij gemaakt, afgeboord met lage knotwilgen. In de eerste 5m werden er wat bomen gekapt, waaronder een aantal, exotische, Amerikaanse eiken. In de toekomst zal hier gemaaid worden zodat zich een kruidenrijke vegetatie kan ontwikkelen, een lekker warm insectenparadijs. In een volgende ca. 15m werden alle hoge bomen teruggezet tot op ongeveer een halve meter hoogte. Berken, wilgen, eikjes, ze zullen allemaal snel weer uitlopen, en tegen het einde van de komende zomer zal deze zone al terug dicht bezet zijn met struikgewas van een tweetal meter hoog. De opgroeiende bomen zullen in de toekomst beheerd worden zodat ze niet hoger worden dan de afstand tot het fietspad of de tuin van de buren. Zodoende kan ook de veiligheid van de spoorlijn, het fietspad en de buren terug gegarandeerd worden, en hoeven wij niet wakker te liggen bij elke storm. Zoveel mogelijk van de stammen en het kroonhout werden ter plaatse gelaten of op hopen gezet. Dit wordt in de toekomst een paradijs voor mossen, korstmossen en zwammen, en een habitat en schuilplaats voor tal van dieren. De knotwilgen langs het fietspad werden geknot en de takken werden gebruikt om een mooie takkenwal aan te leggen als afsluiting, in plaats van de vroegere prikkeldraad.
![]() |
Een mooie takkenwal langs het fietspad in plaats van een prikkeldraad |
In het bos werd een zone van ongeveer vier meter breed vrij gemaakt voor het pad. Voor het grootste deel kwam dat neer op het opruimen van een groot aantal dode, al dan niet omgevallen, boompjes. Die werden aan de kant gelegd als afbakening van het pad. Slechts een heel beperkt aantal nog rechtstaande en levende boompjes diende verwijderd te worden om dit pad te realiseren. Het extreem natte weer heeft er helaas wel voor gezorgd dat het pad beschadigd geraakte bij de werken aan het vlonderpad, maar als het een beetje gaat opdrogen komt dat allemaal goed.
![]() |
Het nieuwe pad door het bos, met mooie landschapsdoorzicht richting Klimaatbos van de gemeente Lint. |
En dan is er nog het nieuwe ‘landmark’ voor het Laarzenpad. De kroon op het werk! Een prachtig plankenpad van zo’n 30 meter lang, op robuuste palen van robinia hout, en met een dek van massieve eiken planken: een waar kunstwerk! Bedankt mannen en vrouwen van de professionele ploeg voor deze mooie realisatie! Bedankt ook aan het OCMW van Lier en het Agentschap Natuur en Bos voor de toelating om dit sluitstuk te bouwen op hun terrein, want eigenlijk ligt deze aansluiting naar het Laarzenpad niet binnen het Papendonkbos zelf.
![]() |
De kroon op het werk: het prachtige vlonderpad, met brug over de Zevenhuizenloop
|
Zoals elders in Grote Boshoek, is samenwerken ook hier het devies geweest! Ook dit project was alleen maar mogelijk door de constructieve samenwerking tussen vele betrokken partners. Vier Natuurpunt afdelingen, de gemeente Lint, de provincie Antwerpen, de Vlaamse overheid en ANB. De provincie Antwerpen nam het overgrote deel van de financiële kosten voor de inrichtingswerken op zich, waarvoor heel veel dank! Het ‘open ruimte project in de Zuidrand’ zorgde voor het broodnodige overkoepelende kader om dit allemaal te kunnen realiseren.
Als je het nog niet hebt gedaan, ga dan vlug een kijkje nemen, het is absoluut de moeite, al zeg ik het zelf!
Tekst en foto's: Frank Adriaensen
Papendonkbos grenst aan de Luitersheide
Sinds juni 2021 is er ook een zitbank geïnstalleerd zodat je na de wandeling nog kunt nagenieten van de natuurpracht.
..