- Gepubliceerd: 18 april 2022 18 april 2022
- Hits: 217 217
Opnieuw blijkt dat de klimaatverandering een stevige impact kan hebben op de amfibieëntrek. Dit jaar werden de eerste dieren al begin januari gevonden, maar de echte trek kwam pas eind januari op gang.
Onze beste dag, ook in de rest van Vlaanderen, was 16 februari met 67 padden, 161 alpenwatersalamanders en 44 kleine watersalamanders, maar daarna kwam er een koudegolf gevolgd door een erg droge maand maart. Door de hoge dagtemperaturen was er wel wat beweging midden maart, maar nooit geen echte golf meer.
Toen er begin april terug een beetje regen viel, bleek de trek niet echt meer op gang te geraken en vonden we al meerdere terugtrekkers. Op 6 april werd de overzet door HYLA afgeblazen.
In totaal hebben we dit jaar 964 dieren overgezet. Opgedeeld in soorten wordt dit
- 294 padden
- 14 bruine kikkers
- 561 alpenwatersalamanders
- 127 kleine watersalamanders
- (en nog enkele ongedefinieerde salamanders)
Jammer genoeg vonden we voor het tweede jaar op rij geen vinpootsalamanders, maar wel een pad met waarschijnlijk een herpes besmetting (komt veel voor, de meeste dieren hebben hier weinig last van).
Wat opvalt is dat we nog niet de helft van het aantal padden van vorig jaar vonden (en ook de andere jaren vonden we ruim meer dan 500 padden). Wat daarvan de juist reden is, is nog onbekend, mogelijk was er op sommige dagen trek in de ochtend door stijgende temperaturen in de nacht, die dieren hebben we uiteraard gemist.
Gelukkig vonden we opnieuw redelijk weinig slachtoffers, 32 in totaal, voor salamanders.
Dus veel dank aan onze medeverantwoordelijken Leo, Monique, André, Ann en Hugo en natuurlijk ook aan al onze vrijwilligers. Ook dank aan de leerlingen Xander, Jef en Daan van het Sint-Gabriëlcollege in Boechout, die samen met hun leerkracht Arne Tallieu de studie van de buikpatronen van de kleine watersalamanders voortzetten. Eveneens dank aan de kinderen van het derde leerjaar van basisschool Mater Christi die opnieuw het spoorweghek langs het parcours versierden met hun mooie tekeningen, jammer genoeg volgden er snel enkele voorjaarsstormen waardoor veel tekeningen te vroeg moesten verwijderd worden.
Meer info op onze speciale Facebook-pagina https://www.facebook.com/groups/886745688109903/
Heb je zin om je volgend jaar mee in te zetten of wil je lid worden van de facebookgroep, geef dan een seintje aan Nick Schryvers, paddenoverzetverantwoordelijke Natuurpunt Lint