- Gepubliceerd: 03 september 2022 03 september 2022
- Hits: 933 933
De NV Luchthaven Exploitatiemaatschappij Antwerpen (LEM) kondigde enkele dagen geleden aan dat de luchthaven eind september voor enkele weken gesloten wordt om werken uit te voeren aan de start- en landingsbaan.
De NV Luchthaven Ontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen (LOM) gaf de opdracht aan een aannemersconsortium om die werken uit te voeren zonder daarvoor een bouw- en omgevingsvergunning aan te vragen. als Het is de eerste fase van een nieuwe "investeringstrein" van samen 25 miljoen Euro. In een tweede fase wordt de riolering vernieuwd, de Apron (parkeerplaats ) uitgebreid en een nieuwe taxiweg B aangelegd.
De LOM en ook de bevoegde minister Peeters beroepen zich op het Vrijstellingsbesluit als verantwoording dat er geen omgevingsvergunning nodig is voor deze grote investeringen in de infrastructuur.
Wat staat er in het Vrijstellingsbesluit?
Art. 8.1.° 8 bepaalt dat er geen vergunning nodig is voor werken aan de infrastructuur van luchthavens: " als de start- of landingsbaan NIET gewijzigd wordt "
De NV LOM, en ook de bevoegde minister Peeters verwijzen naar dit artikel en stellen dat het gaat om een renovatie van de bestaande runway en aanhorigheden.
In de klacht: In onze klacht onderbouwen onze advocaten onze stelling van onze advocaten wordt zeer gedetailleerd ingegaan op de voorwaarden van het Vrijstellingsbesluit, en wordt aangetoond dat deze voorwaarden NIET vervuld zijn, en deze werken dus niet mogen uitgevoerd worden zonder omgevingsvergunning!
In deze korte samenvatting geven wij aan waarom het Vrijstellingsbesluit NIET van toepassing is:
- De start- of landingsbaan zal over de ganse lengte worden opgehoogd met 33 cm, het niet vergunde deel van de startbaan (kant Vosstraat) wordt volledig heraangelegd en er zullen aanpassingswerken gebeuren aan het einde (kant Fort 3 ) van de startbaan op het tunneldak
- Artikel 8. 2. 1° stelt bovendien als specifieke voorwaarde voor de toepassing van art. 8.1.°8 dat " de bestaande terreinen, gebouwen, constructies en verhardingen vergund zijn of vergund "geacht" zijn.
- In onze klacht verwijzen wij naar de hangende procedures, de verschillende recente pv's en negatieve adviezen van de betrokken gemeentebesturen en het ontbreken van een vergunning voor een gedeelte van de huidige startbaan om aan te tonen dat de specifieke toepassingsvoorwaarde van art. 8.1.°8, waarop de LOM en de minister zich beroepen NIET van toepassing is.
- Artikel 1.5. van het Vrijstellingsbesluit stelt als algemene toepassingsvoorwaarde:
" de bepalingen zijn niet van toepassing op handelingen waarvoor een MER ( Milieueffecten Rapport ), een passende beoordeling of een mobiliteitsstudie moet worden opgemaakt "
In onze klacht onderbouwen onze advocaten onze stelling dat voor de geplande grote infrastructuurwerken ( voor eerste en voor de tweede fase ) wel degelijk een MER plicht geldt!
Besluit
In onze klacht vragen onze advocaten bij hoogdringendheid:
- De stedenbouwkundige geplande misdrijven vast te stellen zodra toch gestart zou worden met de werken
- Alle raadgevingen te geven aan de (toekomstige) overtreders om deze misdrijven te voorkomen
- Mochten de werken opstarten, onmiddellijk een stakingsbevel op te leggen en een pv op te stellen
- Een herstel van de oorspronkelijke toestand op te leggen.
Vliegerplein/Verlenging Nooit vzw heeft onze klacht verstuurd aan de betrokken gemeentebesturen van Antwerpen, Mortsel en Borsbeek met het verzoek om na onderzoek van deze klacht zich aan te sluiten bij onze klacht en de gevraagde maatregelen in het belang van hun inwoners en de rechtszekerheid.
Teksts Piet De Roeck namens Vliegerplein / Verlening Nooit vzw