- Gepubliceerd: 13 augustus 2023 13 augustus 2023
- Hits: 125 125
Poelen herbergen heel wat typische plant- en diersoorten en leveren belangrijke ecosysteemdiensten zoals waterberging en koolstofopslag. In de poel van Klein-Zwitserland Noord vonden we zelfs een zeldzame salamandersoort. Dat alles maakt dat we deze poel als biotoop willen behouden.
De poel in Klein-Zwitserland Noord is één van de weinige poelen in de regio. Poelen herbergen heel wat typische plant- en diersoorten en leveren belangrijke ecosysteemdiensten zoals waterberging en koolstofopslag. In onze poel vonden we recent Kamsalamanders, een zeldzame soort waarvoor in Vlaanderen een soortenbeschermingsplan is uitgewerkt. Dat alles maakt dat we deze poel als biotoop willen behouden.
De werken hebben twee doelen:
1. VERBETEREN VAN DE WATERKWALITEIT
Ondiepe plassen kennen twee 'stabiele staten'; ze zijn ofwel troebel ofwel helder. Luchtfoto’s en waarnemingen tonen dat de poel 10 tot 20 jaar geleden nog heel wat waterplanten bevatte en dat de directe omgeving rond de poel relatief open was. Verder weten we dat de poel is ontstaan toen het gebied als recreatiedomein diende voor de NMBS. De poel is dus vrijwel zeker ontstaan in een open gebied en in een heldere staat.
De laatste 20 jaar zijn de bomen rond de poel flink gegroeid. In die mate dat ze de poel beschaduwen en in de herfst veel bladeren in de poel terechtkomen. Bomen en struiken nemen het zonlicht weg wat maakt dat waterplanten moeilijk kunnen overleven. Bovendien zorgt bladval voor extra nutriënten in het water die op hun beurt voor extra algen zorgen. Dit maakt dat het water van de poel troebel wordt.
De plant- en dierensoorten gebonden aan de poel gedijen best in helder water. Om waterplanten de kans te geven om zich terug te vestigen zullen de bomen aan de rand van de poel verwijderd worden. Het gaat om 17 bomen, voornamelijk zwarte els en wilg. De zomereik aan de zuidrand blijft behouden. De stronken van deze bomen en van jonge exemplaren in de poel worden verwijderd bij de ruimingswerken.
2. BESCHERMEN TEGEN DROOGVALLEN
Zoals je kan zien valt de poel in de zomer snel droog. Dit heeft als gevolg dat salamanderlarven niet kunnen overleven. Aangezien het water in de poel grondwater is, zullen we de poel uitdiepen zodat er langer water in de poel kan blijven staan. In het midden van de poel worden er twee diepere zones gerealiseerd. Hiermee zorgen we voldoende buffer in droge maanden, zodat de salamanderlarven maximaal kunnen ontwikkelen. Er wordt geen grond afgevoerd; alle grond die vrijkomt wordt gebruikt om bestaande oevers te voorzien van een flauwere helling.
Na de inrichting van de poel wordt er een ursusdraad geplaatst langs de zuid- en westzijde van de poel om te vermijden dat wandelaars en honden de poel betreden en zo de salamanders zouden verstoren. De bestaande wandelpaden blijven behouden.