- Gepubliceerd: 06 maart 2013 06 maart 2013
- Hits: 6154 6154
Ken je buiten-gewone plekjes?
De vier Antwerpse regionale landschappen en Landschapspark Zuidrand zijn op zoek naar buiten-gewone plekjes.
Ze ijveren voor behoud en herstel van het typisch landschap, de natuur en de streekidentiteit.
Vanaf april kunnen gemeenten en particulieren plekjes aanmelden. Ken jij verrommelde plekjes in je buurt die wat vergroening kunnen gebruiken en grenzen aan een open ruimte? Een ongebruikt stuk land of een grauw pleintje? Dan kan je die ingeven (online) op www.buitengewoneplekjes.be of melden bij de milieudienst van je gemeente. Het is de bedoeling er een speelbosje, volkstuintje of fruitboomgaard van te maken. Of een gezellig zithoekje met plaats voor bijen, vlinders en vogels horen tot de mogelijkheden zonder al te veel ingrepen.
Een groene renovatie, zeg maar. Formuleer een leuk voorstel van inrichting, zodat rekening kan gehouden worden met de wensen van potentiële gebruikers.
Zoek mee naar kapelbomen
De provincie Antwerpen doet een oproep om bomen en hagen bij kapelletjes, kruisen of bomen met boomkapelletjes op te sporen en te melden.
Zoek je mee naar vrome bomen in het landschap tijdens je wandelingen en fietstochten? Het inventariseren ervan biedt een kijk op waardevolle ensoms kleine hoekjes, die kunnen ingekleed worden met beperkte middelen, maar toch een meerwaarde of rustpunt kunnen bieden voor de omwonenden. De doorgegeven informatie, verhalen, architectuur, en foto’s worden later opgenomen in de provinciale landschapskaart.
De eerste resultaten kan je al bekijken op:
www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/landschap/landschapsprojecten/erfgoedbomen.html
Meer info: Herlinde Nieuwborg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Trage wegen in je gemeente
Meer en meer gemeenten maakten er werk van om alle trage wegen te inventariseren in samenwerking met vrijwilligers. Trage wegen zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Vaak zijn het ecologisch interessante linten die veel planten en dieren huisvesten. De kleine landschapselementen (hagen, knotwilgen) langs deze wegen zijn een ideale schuilplaats voor veel soorten en vormen een natuurlijke verbinding tussen de versnipperde groengebieden. Uiteraard zijn trage wegen ook aangename wegen om te wandelen of fietsen. Daarenboven zijn de trage wegen verkeersveilige alternatieven en geeft het kinderen extra speelruimte. Organiseer eens een wandeling, een fietstocht of een andere activiteit. Daarmee zet je het thema trage wegen lokaal op de kaart. En geef je de kans aan je buurtbewoners om rustige wegen die ze nog niet kenden te ontdekken.
Natuurpunt beschouwt behoud en ontwikkeling van trage wegen als onderdeel van natuurbeleid, landschapszorg en mobiliteitsbeleid.
Meer info: www.tragewegen.be
www.tragewegen.be/nl/organiseer-een-wandeling
Zaai een fauna-akker in
Via het netwerk van het Landschapspark Zuidrand besliste de stad Mortsel in 2012 om een landbouwakker in te zaaien. Ook een Mortselse imker zaaide een fauna-akker in. In 2013 wordt een vervolgproject voorzien. De gemeente Boechout zal nog dit voorjaar een braakliggend terrein aan het containerpark als fauna-akker inzaaien. De combinatie van verschillende soorten in het mengsel doet het veld in bloei staan van de vroege zomer tot laat in de herfst. De akkerkruiden bieden voedsel, bescherming en schuilmogelijkheden aan insecten, vogels en klein wild. De fauna-akkers bepalen het uitzicht, de beleving en de waardering voor het landschap.
Elke landbouwer of een privépersoon die een lap grond heeft en die wenst om te zetten in een fauna-akker, een vlinderwei of een gras- en kruidenweide kon zich melden en zorgt zo mee voor meer biodiversiteit.
Er werd samengewerkt met Natuurpunt Studie, die zorgde voor de optimalisatie van de zaadmengsels voor alle soorten bodem. Er kon gekozen worden uit 5 pakketten, één- of meerjarig: een mengsel ‘oude’ landbouwgewassen (voor honingbijen en hommels); gras-kruidenmengsel (voor solitaire bijen en allerhande andere insecten), klavermengsel (voor allerlei insecten en hommels), akkervogelmengsel en stoppelgewassen (in te zaaien na het hoofdgewas). Workshops over hoe eraan te beginnen met de gratis ter beschikking gestelde zaden, starten in april voor hen die zich aangemeld hebben.
Meer info: www.provant.be, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.