Jonge Natuurpunters

Er wordt soms gedacht dat Natuurpunt enkel met volwassen vrijwilligers de beheerwerken uitvoert. Niets is minder waar! Ook kinderen dragen graag een steentje bij. Bij Land van Reyen hebben we al enkele zeer gedreven talenten gespot, die zich vrolijk en vol enthousiasme inzetten voor onze natuur.

Lees meer...

Jonge Natuurpunters aan het woord

Bij Land van Reyen hebben we al enkele zeer gedreven talenten gespot, die zich vrolijk en vol enthousiasme inzetten voor onze natuur. Wij laten er hier 3 aan het woord.

Lees meer...

Educatie in afdeling Natuurpunt Land van Reyen. Wat en hoe?

Natuurpunt Land van Reyen beschikt over een enthousiaste, gemotiveerde groep vrijwilligers, en gediplomeerde natuurgidsen. Zij willen hun kennis graag delen met andere natuurliefhebbers. In het verleden werden reeds verscheidene cursussen, lezingen en infoavonden ingericht waarvoor iedereen met een gezonde interesse voor de natuur, lid of geen lid, zich kan inschrijven.

03.11.13 Bouwen van een bijenhotel
03.11.13 Bouwen van een bijenhotel

Daarnaast worden af en toe workshops aangeboden om ook op een actieve manier aan natuureducatie te doen. Een mooi voorbeeld hiervan is het bijenhotel aan de vlinderweide in Lint dat in de herfst van 2013 met vereende krachten tot stand kwam. Jong en oud werkten samen aan een luxehotel voor wilde solitaire bijen en andere insecten.

 

Een andere manier om educatie te bieden aan het grote publiek zijn onze geleide wandelingen. Met al je zintuigen genieten van de prachtige groene plekjes binnen onze regio onder de deskundige leiding van één van onze gidsen. Dit kan zowel tijdens onze gratis kalenderwandelingen als tijdens een wandeling op aanvraag. We hebben zowel ervaring met volwassen groepen, kindergroepen als met mindervalide mensen.

 

Wil je eens een alternatief voor een verjaardagsfeestje, dat kan. Samen met een tiental van je vrienden kunnen we op zoek naar de wonderen die de natuur ons te bieden heeft.

Ook scholen en jeugdverenigingen verdienen onze extra aandacht. Interesse om rond een bepaald thema te werken, zoals bv. de seizoenen, het leven in de poel, natuurbeheer, zaden en vruchten, enz. Je kan het zo gek niet bedenken. Neem gerust contact op en we zoeken samen naar een interessante leerrijke activiteit.

Lint, Kapellekensbos, herfstwandeling
Lint, Kapellekensbos, herfstwandeling
 

Tijdens het schooljaar 2013 ontwierpen enkele wetenschapsleerlingen uit het 6de jaar van Sint Gabriël een zoektocht doorheen de Molenbeekvallei. Het is een familiezoektocht, voor gezinnen met jonge kinderen, of grootouders met kleinkinderen. Je kan hem nog steeds downloaden en nadien de oplossingen bekijken.

 

Interesse? Check regelmatig onze activiteitenkalender naar toekomstige activiteiten en misschien zit er wel iets tussen wat ook jou kan boeien. Je kan steeds contact opnemen met onze afdeling via volgend contact-formulier.  

Waarnemingen in Land van Reyen

Wat is waarnemingen.be?

Mortsel, telpost Mortsel-Zigeuner
Mortsel, telpost Mortsel-Zigeuner
De website www.waarnemingen.be omvat een database waarop alle natuurwaarnemingen in België worden verzameld. Er worden waarnemingen ingevoerd van allerlei soortgroepen, zoals vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen, vlinders, libellen, overige geleedpotigen, vissen, weekdieren, paddenstoelen, mossen/korstmossen en overige planten. 

Wie kan op waarnemingen.be?

Iedereen die wil, kan zich gratis als gebruiker registreren op waarnemingen.be door een account aan te maken. Over heel België zijn momenteel meer dan 17.000 gebruikers actief. In totaal voerden ze samen reeds meer dan 10 miljoen waarnemingen in! Deze waarnemingen zijn voor alle bezoekers van de website gratis raadpleegbaar. Op die manier kan iedereen een overzicht krijgen van de aanwezige biodiversiteit in ons land.

Hoe werkt waarnemingen.be lokaal?

Waarnemen

Voor verschillende regio's van ons land bestaat een apart platform voor lokale waarnemingen. Het overzicht van de regio van onze afdeling Natuurpunt Land van Reyen, vind je op landvanreyen.waarnemingen.be. Deze website is volledig geïntegreerd in de database van waarnemingen.be, en werkt met dezelfde gebruikersaccounts.

Er zijn ook apps voor op jouw mobieltje waarmee je op het terrein snel & gemakkelijk jouw waarneming kunt ingeven.
Hoe dit en meer te doen, lees je uitvoerig op de Natuurpunt-site over Waarnemingen.

Wie onderhoudt landvanreyen.waarnemingen.be?

Het systeem van waarnemingen.be wordt onderhouden door een groep moderators of admins. Een aantal admins werken op nationaal niveau. Ook op lokaal niveau zijn mensen actief om de database te beheren. Voor Natuurpunt Land van Reyen, werden in 2013 de biologen Annelies Jacobs en Stijn Baeten aangesteld als regiomoderators of admins. Deze admins volgen alle ingevoerde waarnemingen voor de regio Boechout/Vremde, Mortsel en Lint op. Samen voerden ze reeds vele duizenden waarnemingen in voor Natuurpunt Land van Reyen. Een systeem van controle garandeert de kwaliteit en betrouwbaarheid van de ingevoerde waarnemingen. Daarnaast houden de admins toezicht op de lokale zeldzaamheidstatus van verschillende soorten. De admins krijgen op basis van landvanreyen.waarnemingen.be een erg precies overzicht van de lokale biodiversiteit.

Wat zijn de toepassingen van waarnemingen.be?

De database van waarnemingen.be biedt een waaier aan mogelijkheden voor studie, educatie, beheer en beleid inzake natuur. Het is een erg belangrijk medium om inzicht te krijgen in wat leeft en beweegt, zowel lokaal als nationaal. Op die manier kunnen gemakkelijk verspreidingskaarten van soorten worden opgemaakt. Ook is het mogelijk via projecten zoals bijvoorbeeld het Nachtvlindermeetnet, trends in aantallen van soorten na te gaan. Waarnemingen.be biedt een vinger aan de pols voor beheerders en beleidsmakers, bij het opstellen van o.a. beheerplannen.

Voorbeeld uit Waarnemingen: verspreidingskaart van Steenuil (A. noctua) in Boechout:

SteenuilB

 

Contact regiomoderators

Annelies Jacobs

Stijn Baeten

Paddenstoelenwerkgroep Mycoflora - LvR gaat weer op stap in 2014

Voor het vierde jaar gaat onze paddenstoelenwerkgroep Mycoflora LvR op stap in de regio Mortsel en nabije omgeving.

Iedereen met interesse in zwammen is welkom, eenmalig of meermalig.  We houden het laagdrempelig en er is geen inschrijving vereist.
Wie zijn emailadres doorgeeft aan de coördinator krijgt enkele dagen, vooraf een uitnodiging om vrijblijvend deel te nemen.

Hieronder volgt de jaaragenda voor 2014.
Zwammen-determinatie-wandelingen telkens op zondagen van 10u-12u30. ( V = Vertrekplaats) .

2 maart  Klein-Zwitserland (zuid)
V Hoeve Dieseghem, Wouter Volcaertstraat 44, Mortsel

6 april  Fort 4
V Ingang Fort 4, (over Massive) Krijgsbaan 57, Mortsel

4 mei  Hof ter Linden
V Ingang kasteeldomein Dreef 1, Edegem

1 juni  De Zandbergen
V Parking Lid’l Groeningenlei 37, Kontich

7 september  Den Berm
V Hoek kruising Vredebaan-Antwerpse straat, Mortsel

5 oktober  Klein-Zwitserland (noord)
V Hoeve Dieseghem, Wouter Volcaertstraat 44, Mortsel

19 oktober  Klein-Zwitserland (zuid)
V Hoeve Dieseghem, Wouter Volcaertstraat 44, Mortsel

9 november  Fort 5
V Ingang Fort5, einde Fort5 laan, Edegem


Wie zijn we?  Mycoflora is een enthousiaste Natuurpunt-paddenstoelenwerkgroep geïnteresseerd in de biodiversiteit onder de zwammen. De werkgroep valt onder Natuurpuntafdeling Land van Reyen.

Wat doen we?  Wij leren paddenstoelen op naam brengen met determinatieboeken. Breng dus uw boek(en) liefst mee. Wij werken o.a. met “Sleutelen met fungi” van Natuurpunt (Hans Vermeulen). Verkrijgbaar bij de Natuurpunt winkel. Meekijken bij de gevorderden kan ook. Een (zelf)doe-wandeling dus!

Voor wie? Iedereen met interesse voor paddenstoelen, eenmalig of meermalig..
Deelname is gratis.

Heb je vragen of wil je je deelname bevestigen, neem gerust contact op met onze voorzitter van de Mycoflora-werkgroep Yves Joris

Alles over bijen

Toverchampignon gevonden

In afdeling Natuurpunt Land Van Reyen heeft de toenmalige conservator van Klein-Zwitserland, Yves Joris, begin december 2013 de zeldzameToverchampignon (Allopsalliota geesterani) gevonden. Dit zou in Vlaanderen nog maar de 2° vindplaats zijn van deze paddestoel!

Bekijk de korte reportage gemaakt door ATV: reportage op ATV-site

Een champignon met toverkracht

131213-Lvr-Mo DSCN0267-jonge-toverchampignon-YJIn de oude spoorwegberm in Wilrijk/Mortsel werd begin november 2013 een opmerkelijke champignon gevonden. Deze steenharde, forse paddenstoelen braken uit de grond en hadden nog heel wat aarde op hun hoed. Al gauw werd duidelijk dat het niets anders kon zijn dan de Toverchampignon, een soort waarvan zelfs bekend staat dat ze door beton heen kan breken. Beton is er genoeg hier voor de Toverchampignon, toch is het pas de tweede keer dat deze opmerkelijke soort in Vlaanderen wordt gezien.

Lees meer...

‘Hoedje af’ voor paddenstoelen!

101010-Lvr-Bo twijgkorstzwamOp zondag 10 oktober 2010 verzamelden een dertigtal natuurliefhebbers voor een geleide herfstwandeling met als thema ‘paddenstoelen’. Ervaren gids van dienst was Lieve Deceuninck.  Zij heeft de Molenbeekvallei ondertussen al een tijdje in het vizier, om er het paddenstoelenleven te inventariseren en op te volgen.

Lees meer...

Korstmossen in Klein-Zwitserland

Met een aantal mensen zijn we volop bezig om fort IV te ontdekken. In januari 2010 starten we opnieuw met het gidsen van wandelingen op het Mortselse fort. Tijdens deze voorbereidingen gaat het van algemene wandelingen naar themawandelingen. Zo wilden we ook iets meer te weten komen over korstmossen. Aangezien korstmossen op Klein-Zwitserland goed vertegenwoordigd zijn, zijn we op 10 oktober 2009 naar daar uitgeweken. Onder de deskundige leiding van Karl Hellemans hebben we heel wat korstmossen gezien waarvan een lijstje hieronder dankzij de uitstekende notities en het opzoekwerk naar de wetenschappelijke namen van FrankGeeraerts. Al lijken ze vaak op elkaar; niets is minder waar (wel loep voor nodig!).

Lees meer...

Onderzoek naar Sieralgen in Molenbeekvallei

Roland Luts deed voor een derde maal een onderzoek naar sieralgen in de Molenbeekvallei, ditmaal in de nieuwe poel gelegen langs de Hellestraat..

Lees zijn verslag ...

Onderzoek naar de Sieralgen in de Molenbeekvallei

Roland Luts deed voor een tweede maal een onderzoek naar sieralgen in de Molenbeek en vergeleek de resultaten met die van 2014.

Lees zijn verslag ...

Deel deze pagina via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.