Een nieuwe vogelatlas voor Vlaanderen op komst

vinkINBO, Sovon en Natuurpunt nodigen de vogelliefhebbers uit om mee te werken aan de volgende editie van de Vlaamse vogelatlas. Geïnspireerd door de recente Nederlandse vogelatlas beperkt het project zich nu niet enkel tot broedvogels maar worden ook de wintervogels in rekening gebracht.

Lees meer

Onverwachte resultaten voor het grote Vogelweekend

vogels koolmees marckeuppensVoor het eerst sinds 2013 is de vink de meest getelde vogel in Vlaamse tuinen. Ondanks het mindere weer zijn er een record aantal tellingen binnengekomen.

Lees het verslag op Natuurpunt

Achtergrondossier Slechtvalken

Het koppel slechtvalken op de site Agfa in Mortsel heeft begin maart 2018 weer eieren gelegd. Al 10 jaar huist dit koppel in de nestkast op de schouw van Agfa en dat is een viering waardt. In dit artikel geven we meer informatie over de slechtvalken in het algemeen.

Lees meer...

Resultaten van het Grote Vogelweekend

Een absoluut recordaantal van 22.950 mensen heeft op 28 &29 januari deelgenomen aan het Grote Vogelweekend. Maar nooit eerder waren er zo weinig vogels te tellen. De huismus, de merel en de kauw vormen nu de top 3.

Lees meer op de Natuurpunt-site

Resultaten van het Grote Vogelweekend 16 &17 januari

Ruim 13.000 mensen hebben deelgenomen aan het het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Met huismus op 1, koolmees op 2 en vink op 3 blijft de top drie ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. De kauw is koploper in de tellingen door kinderen op de schoolspeelplaats.

Tellingen tuinen ... schoolspeelplaatsen

Wereldmussendag op 20 maart

Huismus 180-140Tot voor kort was de huismus (Passer domesticus) zo algemeen dat er maar weinig aandacht voor was. Dat is tegenwoordig anders: in heel West-Europa verdwijnt de mus in hoog tempo uit het stedelijk gebied. Lokaal is de soort zelfs verdwenen.

Lees meer...

Eerste resultaten Grote Vogelweek-end zijn binnen

Afgelopen weekend hebben al meer dan 18.000 mensen in ruim 12.000 tuinen vogels geteld tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. De resultaten lopen nog volop binnen maar na 400.000 getelde vogels blijkt de huismus net als vorig jaar de meest getelde vogel is in de Vlaamse tuinen.

Lees meer ....

Kerkuil: vogel van het jaar 2014

280214 LvR Kerkuil 1 sIn een verkiezing van Vogelbescherming Vlaanderen werd de Kerkuil (Tyto alba) uitgeroepen tot Vogel van het jaar 2014. Maar liefst 646 fans gaven hun stem aan deze prachtige vogel. De nacht-actieve Kerkuil spreekt dan ook enorm tot de verbeelding, en blijft erg mysterieus …

Lees meer...

Vier jonge slechtvalkjes in Mortsel

140429-LVR-MO DSC00388 XSOp de 70 meter hoge schoorsteen van Agfa-Gevaert - die overigens al twee jaar buiten gebruik is - werd op initiatief van hun Milieudienst in 2002 een nestkast geplaatst voor slechtvalken.

Lees meer...

Waarom kiest een steenuil voor de Molenbeekvallei?

060302-Lvr-Bo-Mbv steenuil FA08 2006 03 02-09Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag moeten we eerst de steenuil wat meer in detail beschrijven. Zodra we hem wat beter kennen, gaan we kijken wat hij zoal nodig heeft om zich ergens thuis te voelen en er ook te broeden. Zoals in onze Molenbeekvallei.

Lees meer...

Op post voor de kraanvogeltrek

Kraanvogels Meer dan 2500 waarnemers zagen in de eerste week van maart samen tienduizenden kraanvogels over België. Kraanvogels op trek komen vooral over het zuidoosten van het land. Hen spotten in de provincie Antwerpen is een pak moeilijker. Gelukkig voor de Antwerpse vogelkijkers dreef een flinke zuidoostenwind de vogels met zich mee, en enkele uurtjes op de telpost de Zigeuner in Mortsel gaven drie dagen op rij een paar fijne waarnemingen. Meer foto’s vind je op anneliesjacobs.blogspot.be

Mezen tellen in de bossen

Op dinsdag 22 en donderdag 24 januari 2013 ging een groepje enthousiaste vrijwilligers de onderzoekers van de Universiteit Antwerpen een handje helpen bij het inventariseren van slapende mezen in de kastjes in de bossen rond de Boshoek en Lint.

Lees meer...

Deel deze pagina via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.