nieuwe aankoop aan Luitersheide LintNatuurpunt is de nieuwe eigenaar van een bosje gelegen langs de fietsostrade Lint-Lier.
Na bijna twee jaar van onderhandelen en discussiëren met ons aankoopcomité in Mechelen, met ANB (die een goedkeuring diende te geven voor aankoop met Vlaamse subsidies) en met de eigenaar (die vooral aan Natuurpunt wenste te verkopen, maar aan welke prijs?), konden we op 3 mei eindelijk de finale akte ondertekenen. Een echte Grote Boshoek-aankoop, met overleg tussen en ondersteuning van alle partners, en met de belangrijke hulp van aankoper Ludo Bakkovens (Natuurpunt Oude Spoorweg).

Het bosje is gelegen in landbouwgebied en is dus zone-vreemd. Het kon dus zeker extra bescherming gebruiken. Na deze aankoop zal het voor altijd natuur- en bosgebied blijven, dat staat nu zwart-op-wit in de aankoopakte!

Het gebied bestaat langs de ene kant uit een laaggelegen bosje met mooie voorjaarsflora, langs de Zevenhuizenloop die dwars door het bosje loopt. Op de andere oever is het terrein ooit opgehoogd geweest. Nu is er een wilgenbosje waar jonge eiken en essen stilaan beginnen op te groeien.
Ons bosje ligt vlak bij het weiland dat vorig jaar door de gemeente Lint werd aangekocht en waarop de voorbije winter door de Lintse bevolking enthousiast een nieuw bos werd aangeplant (zie voorgaande De Rietvink).

In de nabije toekomst zal een gemeenschappelijk bosbeheerplan worden opgesteld voor beide percelen. Zo hopen we ooit de tussenliggende percelen te kunnen omvormen tot bos. Deze zone zal in de toekomst dus een mooie bosverbinding zijn tussen twee belangrijke bosgebieden die nu geïsoleerd zijn van mekaar, namelijk de hele zone rond het Bos van Marpingen en het domein Rodenburg.

Het bosje ligt vlak bij de fietsostrade en de spoorweg, aan de spooroverweg bij de scoutslokalen Luitershof. Een beetje verderop begint nu het Laarzenpad. Op termijn zou het bosje dus kunnen uitgroeien tot een heuse zuidelijke poort van het hele gebied ten noorden, de Hovese Boshoek met o.a. het Uilenbos en, bij uitbreiding, de hele Grote Boshoek.

Dit pas aangekochte gebied zal voorlopig niet toegankelijk zijn voor het publiek. Er is namelijk nog heel wat werk om dit op een veilige en comfortabele manier toe te laten. Wanneer de initiële inrichtingswerken achter de rug zijn, nodigen we iedereen uit voor een gepaste opening en kennismaking!

Bekijk de locatie op Google kaart.

nieuwe aankoop ibv Luitersheide Lint

 

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.