banner voor financiele steun Grote Boshoek

Het Landschapspark Grote Boshoek is een relatief ongeschonden openruimtegebied dat zich uitstrekt over de gemeenten Kontich, Hove, Boechout, Lint, Lier en Duffel. De Lachenenbeek en haar zijbeken meanderen er doorheen pareltjes van bloemenrijke natte graslanden en moerasgebieden. Je vindt er ook topnatuur in een aantal oude 'Ferrarisbossen' met zeldzame voorjaarsflora.
Het gebied kent enkele topsoorten zoals Eenbes, Sneeuwklokje, Bosgeelster, Grote keverorchis, Waterviolier en Zomerklokje. De natuurpracht in Zevenbergenbos Lier, Uilenbos, Domein van Boechout, Den Turck, Bos van Marpingen en Lachenenbos is zo bijzonder, dat deze gebieden een strikte bescherming van zowel Vlaanderen als Europa genieten. Het is een nog relatief gaaf en open cultuurlandschap met typische oude hoeves, haagkanten, eeuwenoude slootjes, dreven en bomenrijen, naast prima mogelijkheden voor recreatie. Het gebied kent ook nog een goed werkende familiale landbouw. 

Jammer genoeg zijn de bijzonder waardevolle percelen nu relatief klein en liggen ze verspreid en geïsoleerd in het landschap, waardoor het leefgebied van heel wat planten en dieren versnipperd is. Door de verschillende puzzelstukken met elkaar te verbinden worden de populaties van beschermde planten en dieren robuuster en minder kwetsbaar. Tegelijk verbetert de kwaliteit van de omgeving voor alle gebruikers en bezoekers. Door het landschappelijk versterken van de brede vallei van de Babbelsebeek (de belangrijkste zijbeek van Lachenenbeek) wordt ook een ecologische verbinding met de zuidelijk gelegen Netevallei
mogelijk.

141108_Lauwerijkbeek_oever

Vier Natuurpunt-afdelingen met een gezamenlijke visie actief in dit gebied

'Grote Boshoek' is geen gewoon natuurgebied, maar een unieke uitdaging waarin Natuurpunt haar verantwoordelijkheid wil nemen. Vier lokale Natuurpunt-afdelingen (Land van Reyen, Zuidrand Antwerpen, Oude Spoorweg en De Wielewaal) streven ernaar om het gebied te laten evolueren tot één groot open landschap met meer en betere natuur, extra waterberging, kleinschalige en multifunctionele (bio)landbouw, bescherming van het erfgoed en diverse vormen van recreatie.
Samen zoeken we naar opportuniteiten om de bestaande bossen uit te breiden, waardevolle percelen aan te kopen als stapstenen tussen bestaande natuurkernen, en naar mogelijkheden om extra verbindingen als bomenrijen, houtkanten en hagen in het landschap te kunnen realiseren en deze voor het publiek toegankelijk te maken.
Kortom: in overleg de natuurwaarden in het landschap versterken waar mogelijk en deze maximaal toegankelijk maken waar dit verantwoord is.

Beleefbare open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand met een strategisch project

Vier Natuurpunt-afdelingen, de provincie Antwerpen, 9 gemeenten, het Agentschap voor Natuur en Bos, Ruimte Vlaanderen, Vlaamse overheid, Kempens Landschap, Boerenbond, lokale landbouwers, Bosgroep Antwerpen Zuid en grondeigenaars hebben samen het ambitieuze plan opgevat om dat unieke landschap in de zuidrand van Antwerpen te behouden en te versterken met als doel een landschapswerking die de gemeentegrenzen overstijgt. Samen maken we werk van meer en betere 'Beleefbare open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand' rond de thema's milieu, natuur en landschap, landbouw, onroerend erfgoed, recreatie en toerisme. Er wordt gewerkt aan concrete projecten op het terrein zoals wandelen, fietsen, trage wegen, landbouwverbreding, erfgoed, toerisme, natuurinrichting, enz. Dus ook een plek waar je nog echt rust kan vinden in de drukke verstedelijkte regio ten zuiden van Antwerpen en ten noorden van de Nete.

Uw gift helpt echt!

Recent werden er al verschillende natuurpareltjes aangekocht door de verschillende Natuurpunt-afdelingen binnen Grote Boshoek. Het meest recente pronkstuk is het Uilenbos (Hove): zowat 17,5 ha topbos! Nog maar net is de aankoop door Natuurpunt een feit, en daar staan al de bordjes om de wandelpaden (voor het eerst in eeuwen) aan te duiden!

Natuur beschermen en definitief veilig stellen voor de komende generaties, betekent nog steeds natuur aankopen!
We plannen in de nabije toekomst verdere uitbreiding en bescherming van de natuur in Grote Boshoek.

Mogen we voor die aankopen op jullie steun rekenen? Een grote groene open ruimte is goed voor plant en dier, maar ook voor u, om er als wandelaar, fietser of bewoner van te genieten.
Uw hulp is meer dan welkom. U helpt ons een flink stuk vooruit met een financiële bijdrage, groot of klein.
Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Alvast veel dank voor uw bijdrage!
Natuurpunt Land van Reyen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graag jouw financiële steun op de  rekening van:

Natuurpunt Beheer vzw
rekeningnummer: BE56 2930 2120 7588
BIC: GEBABEBB
met als mededeling: 
Gift F-7800 Grote Boshoek - Land van Reyen

Je gift on-line betalen kan ook op de Natuurpunt-site.

Wenst u onze aankopen in de Molenbeekvallei te blijven steunen, dat kan ook. Wijzig dan de mededeling op het overschrijvingsformulier in:

Gift project 7733 Molenbeekvallei Boechout-Vremde.

Beide projecten steunen kan natuurlijk ook.

 

 
Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.