Je leest het goed: deze invasieve exoot komt nu ook in ons natuurgebied voor. Koen vertelt kort zijn bevindingen.

Op een paar weken tijd kwamen ze twee keer in het nieuws:

  1. eerst omdat Europa een lijst opgesteld had van voor mens en leefmilieu gevaarlijke en ongewenste uitheemse plant en diersoorten. In Lint weten ze daar alles van: het groot springzaad staat gelukkig op de lijst, maar Europa zal er niks aan kunnen doen, de Lintse natuurpunters wel.
  2. en dan even erna: Joke Schauvlieghe ging de strijd aanbinden met de alom oprukkende Chinese wolhandkrabben ( niet te verwarren met de EANDIS-gate affaire) en niet de staatsveiligheid maar haar overbevraagde boswachters en arbeiders gingen de klus klaren.

Chines wolhandkrab (foto Koen de Smet)En nu zit hij al bij ons: heel de Molenbeekvallei zit er mee vergeven, het kleinste plasje water hebben ze ingenomen, zelfs de nieuwe wadi van het sneppenbospark moest er aan geloven: de Chinese wolhandkrabben zijn overal.

Vanuit de Schelde, de Nete opgezwommen en zo weer de Molenbeek tot aan het containerpark.
En in deze periode lopen ze veel rond, want ze paren niet in zoetwater, nee, ze willen daarvoor terug naar de Zee.

Wat eten ze ? Van alles, detritus, afval, wieren,  jong visbroed, eitjes, insecten. Door dat allesomvattend menu doen ze het ook zo goed.

Ze graven holen net onder of boven de waterrand in de dijktaluds en zijn zo misschien nog minder gewenst dan die verfoeide muskusratten die we gelukkig ondertussen al weer kwijt zijn.

Dus: woont u in de buurt van een waterloop, hou in het vroege najaar uw keukendeur maar goed dicht en bel naar Joke als ze onder uw fornuis  opduiken!

Tekst en foto's: Koen de  Smet

 

Lees ook ...

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.