De afdeling van Natuurpunt Land van Reyen vierde op zaterdag 15 februari jl. zijn 20 jarig bestaan in theater Vooruit in Boechout. Er waren een goede 150 aanwezigen – waaronder de burgemeesters van Boechout (Koen T’Sijen) en Mortsel (Erik Broeckx) en nog enkele mandatarissen uit de regio – die eerst werden vergast op enkele drankjes en hapjes en een fototentoonstelling, muzikaal omlijst door een jazzcombo.

 

Natuurpunt Land van Reyen omvat als werkingsgebied de gemeenten Boechout/Vremde, Mortsel en Lint. Hove was er bij de opstarting ook bij. Vandaag zit Hove bij de afdeling Natuurpunt Zuidrand samen met Edegem en Wilrijk. Maar er zijn nog steeds een groot aantal Hovenaars lid van NP Land van Reyen en er zitten nog Hovenaars in het afdelingsbestuur.

Paul Van Deuren mocht het geheel aan elkaar spreken.

Eerst kwam Annelies Jacobs aan bod. Zij is als jonge biologe de nieuwe voorzitster van Natuurpunt Kern Mortsel. Annelies behandelde de natuurwaarnemingen in België via de webstek waarnemingen.be die reeds meer dan 17.000 gebruikers telt en 10 miljoen waarnemingen heeft opgeslagen. Natuurpunters uit Land van Reyen zijn goed voor 70.000 waarnemingen, (een groot aantal nachtvlinders en slechts vier vissen), er is een cameraval in de Molenbeekvallei in Vremde die recent steenmarters heeft vastgelegd.

Nadien kreeg Boechouts burgemeester Koen T’Sijen het spreekgestoelte aangeboden. Hij stelde dat hij een passief lid is van Natuurpunt maar de werking wel van nabij volgt en in de mate van het mogelijke het nodige voor de natuur doet in de gemeente. Zo is er in Boechout/Vremde de Molenbeekvallei, het Bessemgebied, de BULKA-zone, Fruithout gedeeltelijk verwerven tegen de verstedelijking, zorgen voor een goede waterhuishouding, er kwam 4 ha speelbos bij in Boechout, men doet iets aan de trage wegen. Hij wil in de toekomst mee inzetten om extra bos aan te planten op de grens van Boechout, Hove en Mortsel. De R11 bis vindt T’Sijen ook een verkeerde keuze. Men moet open ruimten meer herbebossen is de regio Land van Reyen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam begint bij Natuurpunt” aldus Koen T’Sijen.

Algemeen Directeur Natuurpunt Chris Steenwegen was de volgende spreker. Hij zoemde in op de invloed van Natuurpunt. Er zijn 90.000 leden/gezinnen. In 1993 bij de stichting van de afdeling Land van Reyen waren er 250 leden over de gemeenten Hove, Boechout, Mortsel. In 2012 waren er 1.213 leden en eind 2013 was dit gestegen tot 1.265 leden. Nationaal heeft NP vandaag 91.380 leden. Bij het recente vogeltelweekeinde waren er 14.000 leden actief. De film “De Nieuwe Wildernis” kreeg reeds 24.000 bezoekers over de vloer. In de zomer start men een campagne om meer leden te werven in Antwerpen-Stad. Dit jaar is een belangrijk verkiezingsjaar. Natuurpunt stelde een memorandum op en trok ermee naar de politieke partijen; alvast de CD&V, de SP-a en Groen. Hopelijk komt de N-VA, het VB en de O.VLD binnenkort ook aan de beurt ?

Nadien volgde een korte natuurfilm over de werking in het Land van Reyen.

 

Huldigingen medewerkers:

Er werden een aantal medewerkers van het eerste uur in de bloemetjes gezet.

De eerste gehuldigde was Griet Lambert. Ze was eerst actief in de Werkgroep Ecologie Mortsel en co-conservator van het gebied Klein Zwitserland. Nadien in de werkgroep Koude Beekvallei en sedert 2006 in de kern Natuurpunt Mortsel.

De tweede gehuldigde was Jef Haverals uit Vremde. Hij was eerst actief in de Natuurwerkgroep Akkerwinden en stapte in 2002 naar Natuurpunt. In 2009 werd hij conservator en bouwde een kijkhut in de Molenbeekvallei.

De gehuldigde kregen een cheque van Vlaanderen Vakantieland.

Voorzitter Bert Andries viel ook in de prijzen voor zijn 20 jarig voorzitterschap.


Fotowedstrijd

Er waren voor de wedstrijd een 22-tal geselecteerde werken.

De prijs voor de afdeling planten ging naar Annelies Jacobs, voor de afdeling dieren naar Paul Vermuyten, voor de afdeling de Wereld rondom ons naar Paul de Keyser, voor de afdeling Natuurpunters aan het werk terug naar Annelies Jacobs. De Prijs van de jury en de Prijs van het publiek gingen naar Paul de Keyser. Ze kregen alle een mooi geschenk.

Nadien was er receptie en napraten.

Morgen krijgt u het volledige interview met voorzitter Bert Andries.

 

http://www.gazetvanhove.be/2014/02/22/natuurpunt-land-van-reyen-vierde-feest/

Tekst: Luc Van den Weygaert, 22 februari 2014

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.