Een van de actieve leden van de Molenbeekwerkgroep kon een mooi hooiland kopen op de hoek van de Hellestraat en de Sneppenbosweg. Hij verhuurt dit voor lange tijd aan Natuurpunt, om het op te nemen in het erkend reservaat van de Molenbeekvallei. Het is 0,73 hectare groot en sluit volledig aan de zuidwestkant van ons natuurgebied aan. Ook raakt het de percelen naast het wandelpad die nu al een tijdje deel van het natuurgebied uitmaken.
Door het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) van BULKA heeft het een aantal jaren geleden een groene bestemming op de gewestplannen gekregen. Het staat bovendien op de provinciale plannen ingetekend als overstromingsgebied.

Molenbeekvallei aangekocht weiland (Foto Marc Broeckx)

De laatste jaren was het hooiland in gebruik als stalling van twee mooie boerenpaarden, maar daardoor werd het helaas sterk overbegraasd en kapotgetrapt. Gelukkig zijn alle plantensoorten die de typische hooilanden van de Molenbeekvallei rijk zijn, nog aanwezig. Deze lente bloeien er pinksterbloemen en fladderen er oranjetipjes rond, op zoek naar nectar.
Natuurpunt gaat het perceel verder als hooiland beheren. Zo zullen de wandelaars de bloemenpracht aan de Sneppenbosweg en de Hellestraat kunnen bewonderen. In het vroege voorjaar staan er honderden sneeuwklokjes in de berm in bloei.

Aan één van de Italiaanse populieren langs de Molenbeek werd al een nestkast voor de torenvalk opgehangen. Die hangt goed in het zicht en is ook mooi te bewonderen. Helaas is één van die populieren deels afgestorven, aangetast door een dodelijke paddenstoel. De boom zal gekapt moeten worden uit veiligheidsredenen.

Molenbeekvallei aangekocht weiland (Foto Marc Broeckx)

Tekst: Koen de Smet
Foto’s: Marc Broeckx

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.