Bij Land van Reyen hebben we al enkele zeer gedreven talenten gespot, die zich vrolijk en vol enthousiasme inzetten voor onze natuur. Wij laten er hier 3 aan het woord.

 

Hoi, kleine natuurvrienden!

Jonge Natuurpunter Fre thuis bij opname voor KEtnet programmaIk ben Fre. Ik hou van de natuur en vooral van insecten en andere kleine diertjes op het land of in het water. Onze kast in de woonkamer staat dan ook al helemaal vol bakjes met diertjes. Als ik jarig ben, krijg ik als cadeau het liefst een diertje of plant. Nu zijn jullie zeker benieuwd wat ik allemaal heb? Eerst kreeg ik wandelende takken, daarna kwam er een tricolor-krab bij en sinds kort heb ik ook fruitkevers. Oh ja, een mierenboerderij heb ik ook! Heel leuk om te bekijken hoe mieren gangetjes maken.

Een tijdje geleden zag mama een oproep van Ketnet voor een nieuw dierenprogramma “Klein Gespuis”. Ze zochten kinderen met zwangere huisdieren die kleintjes gingen krijgen. Mijn wandelende takken leggen veel eitjes, ongeveer dertig per diertje, dus we hebben vaak babytakjes. Ik vertel ook graag over mijn diertjes, dus schreef mama mij in. De programmamakers vonden mijn wandelende takken wel heel bijzonder en stuurden dierenkenner Pim en een cameraman naar ons huis. Ik was een beetje zenuwachtig maar het was wel heel leuk. Ik weet zelf al veel over wandelende takken maar leerde nog iets bij van Pim. Indische wandelende takken, de soort die ik heb, zijn bijna allemaal vrouwtjes en hebben geen mannetje nodig om eitjes te leggen. Dat wist ik al, maar dat de babytakjes die uit de eitjes komen, identieke kopieën (klonen) van hun mama zijn, dat heb ik van Pim geleerd!
Hebben jullie mijn filmpje op Ketnet gezien op donderdag 28 april? Heb je de aflevering gemist? Je kan ze herbekijken op de Flickr-pagina van Natuurpunt Land Van Reyen.

Ben je ook geïnteresseerd in de diertjes die ik heb? Kom dan maar eens kijken en ik vertel je er alles over. Of wil je ook wandelende takken als huisdier? Hier komen er altijd maar bij, dus ik geef er graag een paar weg als je een geschikte bak hebt en er goed kan voor zorgen.

Fre (en mama Chris)


Presentatie Mondeling examen Nederlands (Margot)

Ik ga wat vertellen over Natuurpunt Land van Reyen. Ik ben lid van Natuurpunt omdat het me interesseert en omdat ik het leuk vind.

Jonge Natuurpunter Margot helpt mee met de zwerfvuilactie

Ik ga het hebben over wat Land van Reyen is, de zwerfvuilactie en de paddenoverzet. Natuurpunt Land van Reyen is een afdeling van Natuurpunt. Elke afdeling is actief in bepaalde gemeenten. Natuurpunt Land van Reyen is actief in Lint, Boechout-Vremde en Mortsel. De naam Land van Reyen komt van Rietland. Dat is een gebied geweest tussen België en Nederland.

Vervolgens ga ik jullie wat meer vertellen over de Lintse zwerfvuilactie.
Wij doen dit elke eerste zaterdag van de pare maanden. Dit is wel een probleem: de sluikstorters kunnen dan gericht gaan sluikstorten. Tijdens de zwerfvuilactie ruimen wij het zwerfafval op. Dit bevindt zich vaak in beken, struiken of op straat. Om zwerfafval op te ruimen heb je een grijpstok nodig, best één met een magneetje vooraan (voor klein magnetisch afval). Je kan best ook werkhandschoenen en een fluohesje dragen uit veiligheid.

Nu nog wat meer over de paddenoverzet: wij doen dit aan de spoorweg, maar het kan ook aan de weg. De amfibieën zetten we daar over om ze te beschermen tegen de trein en het verkeer. Om padden over te zetten heb je een emmer met wat water nodig (anders drogen de beestjes uit) en een zaklamp om de padden en salamanders te kunnen zien op de weg. Je hebt een fluohesje nodig voor de veiligheid en laarzen (oppassen als je in meerdere gebieden padden en salamanders zoekt: overdracht van de salamanderschimmel vermijden door laarzen af te spoelen).
Een alpenwatersalamander heeft een oranje buik. Het mannetje heeft streepjes op zijn rug en grote balletjes.
De kleine watersalamander heeft stippen op de buik en het mannetje heeft ook grote balletjes.
De vinpootsalamander lijkt erg op de kleine watersalamander maar heeft een extra draadje aan de staart.
Een mannetje pad kan kwaken en heeft twee zwarte vingers. De vrouwtjes pad kwaken niet en hebben geen zwarte vingers maar ze zijn wel dikker (omdat ze vol eitjes zitten). Je hebt ook nog de koppeltjes: mannetje bovenop een vrouwtje. Dat noemt men een amplexus.
Over de kikkers ga ik niet zo veel vertellen, die worden meestal niet zoveel gespot omdat ze te snel zijn. Er zijn twee soorten kikkers die in Lint in de poelen zitten: de bruine en de groene kikker.

Ik hoop dat jullie iets hebben bijgeleerd!


Jens, onze jongste natuurfotograaf

Molenbeekvallei Galloways

Zoon Jens (13) houdt van de natuur én van foto’s. Hij gaat dan ook dikwijls met me mee naar de Molenbeekvallei.
Enkele jaren geleden maakte Jens tijdens een spreekbeurt zijn klasgenoten warm voor dit mooie natuurgebied met een knappe collage: “De dieren van de Molenbeekvallei”.

Jens neemt steevast zijn fototoestel mee, om al het moois dat hij ziet op de “gevoelige plaat” vast te leggen. En nadien te bewaren in zijn fotocatalogus en te delen met iedereen. Hieronder enkele van zijn foto's, prachtige niet?
Ik hoop dat hij er nog lang plezier aan beleeft!

Marc Broeckx

Dalhoofd Molenbeekvallei voorjaar, gefotografeerd door Jens


Foto’s: Jens Broeckx, Chris Helsen, Marc Broeckx, Marita Van der Gucht

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.