Onze Natuurpunt-leden in de verschillende gemeenten van ons ‘Land van Reyen’ zijn niet alleen mannen en vrouwen die handenarbeid, veldwerk presteren of en waarnemingen noteren en beleven. Enkele van onze leden houden ook van zoekwerk en geschiedenis en aarzelen niet hun bevindingen mee te delen aan onze afdeling en aan de heemkringen uit de buurt. Wie van geschiedenis houdt moet zeker verder lezen.

Vooreerst is er het artikel van Gitta Torfs die het toponiem Ryen onderzocht aan de hand van het ‘Pagus renensium’, wat land der reingenoten of grensgenoten betekent. Voor Gitta zijn er dan ook twee betekenissen. Eén in Brabant en één in Friesland. In Brabant spreekt men over ‘rijt’ een kleine natuurlijke waterloop en in Friesland is er zelfs nog een plaatsje Rien wat ‘waterloop’ of ‘grens’ betekent. Lees hier haar uitleg.

Een andere benadering kwam van Paul Janssens, lid bij Natuurpunt Land van Reyen, Lint. Hij reageerde op het onderzoek van enkele parlementsleden die de staatshervorming moesten uitwerken en nagingen of er met de namen van onze provincies en namen van steden gesleuteld moest worden.
Voor hen moest de provincie Antwerpen opnieuw de provincie Midden-Brabant worden en de brave lieden werden op hoongelag onthaald, behalve door Paul die zich kon vinden in het standpunt van onze notoire parlementsleden. Ook de Heemkundige Kringen hadden geen bezwaar.

Janssens bewees dit door zijn korte scriptie over het ‘Land van Reyen’ waarin hij niet de weg van de etymologie en toponomie volgde, maar de naam ‘Land van Reyen’ ging zoeken bij de Jezuïet Papebrochius of Daniël van Papenbroeck (1628 – 1714) in diens publicatie Acta Belgii. Hij volgde ook de religieuzen zoals de heilige Amandus die in de Lande van Rijen kwam om er de heidenen te onderrichten.
Ook de wisselvalligheden waaraan het Land van Rijen gedurende de IXde eeuw bloot stond wegens de wispelturigheden van de toenmalige vorsten ontgingen hem niet. Uit de geografie van onze streek blijkt reeds in 870 dat Ledi (Lier) werd genoemd als gelegen in ’t Land van Rijen of Pagus Riensis, Renesis en Renensium.

Tot slot onderzocht Paul Janssens de Heerdtelling of haardtelling van 1435 waaruit blijkt dat ons ‘Land van Rijen’ 15 dorpen telde en behoorde tot het vijfde kwartier van de negen in het markgraafschap Antwerpen.

In zijn scriptie stelt hij zelfs voor om de namen van de huidige arrondissementen te vervangen als volgt:

  • het arrondissement Antwerpen zou hij het “ Land van Reyen “ benoemen,
  • het arrondissement Mechelen zou van hem de naam “Heerlijkheid Mechelen “ krijgen
  • het arrondissement Turnhout mag als  “Vrijheid Turnhout “ benoemd worden.

Als in onze provincie namen als Kempenland, Bobbejaanland, Pajottenland Heuvelland en Hageland aanvaard worden dan misstaat dit nieuwe voorstel niet.Leden van Natuurpunt die belangstelling hebben in deze scriptie kunnen dit hier in PDF-formaat raadplegen!
U mag ook de tekst opvragen bij Paul Janssens zelf.

Redactie Natuurpunt Land van Reyen, Lint.

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.