Dinsdag 22 oktober 2019 was een ongewone schooldag voor de leerlingen van het vijfde middelbaar uit het Sint-Gabriëlcollege. Die dag was het 'zorgdag', en dan mochten de leerlingen een dagje meedraaien in de zorgsector. Een dertiental leerlingen kozen voor buitenwerk in de Molenbeekvallei.

Na een eerdere kennismaking met het terrein en het uit te voeren werk, konden ze aan de slag. We hadden de nodige afwisseling gepland, maar het zou hoe dan ook veel sleurwerk zijn.

Bij één van de voorjaarstormen was een grote populier met een respectabele leeftijd van ongeveer zestig jaar gekraakt. De boom was voor een groot gedeelte op een fraai hooiland terechtgekomen. Gevallen bomen mogen best blijven liggen in onze natuur, maar deze moest toch voor een groot deel worden opgeruimd of er kon niet meer gemaaid worden. Eerder werd de kruin door een zaagploegje in handelbare stukken verzaagd. Ze lagen klaar voor onze ploeg leerlingen. Alles werd met trekken, sleuren en kreunen keurig naar de rand van het terrein versleept. Die takkenhoop wordt een ideale schuilplaats voor vogels, muizen, salamanders, kikkers en nog veel meer.

Boechout zorgdag

De controle van de omheining van het begrazingsblok van de Galloway’s zorgde voor afwisseling. Een omheining herstellen en oude palen vervangen lijkt gemakkelijker dan het is, maar ervaringsdeskundige Luc Sels kon alles in goede banen leiden.

Ondertussen werd een brede strook bramen en ander opslag met de bosmaaier onder handen genomen. Deze strook is een interessante overgang tussen bos en weiland, maar het dreigde een deel van het weiland te overwoekeren en het trok onze weidedraad naar beneden. De stekelige hopen werden weggehaald en op een plaats gelegd waar ze dienen als ideale schuilplaats.
Het belang van al dit beheerwerk werd nog even onderstreept toen één van de leerlingen een hazelworm vond. Dit lokale reptieltje kreeg dan ook meteen alle aandacht.

Het einde van deze gevulde dag kwam niet te vroeg, want één van de leerlingen kon bij het wegleggen van zijn rakel nog maar drie woorden stamelen: ‘Ik ben bekaf’. Onze missie was dus geslaagd.
Hopelijk krijgen we volgend jaar weer een ploegje dat even sterk uit de hoek komt als deze groep. Bedankt!

Boechout zorgdag de vrijwilligers

In de voormiddag was er wat verderop een rustigere activiteit aan de gang.
De sportraad van de gemeente had voor de Beweeg-Mee-Dag voor senioren aan onze afdeling gevraagd een wandeling te organiseren rond het Sportpark Sneppenbos. Dit is een jaarlijkse traditie geworden waarvan we de uitvoering altijd toevertrouwen aan onze gids Koen de Smet. De positieve commentaren achteraf toonden aan dat hij het weer briljant had gedaan.
We kijken nu al uit naar volgend jaar. Deze twee activiteiten zullen zonder twijfel weer op de agenda staan.

Tekst: Fred Vanhaverbeke
Foto's: Luc Sels

Deel deze pagina via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.