Tijdens de Lintse amfibieënoverzet aan het Bos van Marpingen hebben we dit jaar 870 dieren overgezet: dat is zo’n 10% meer dan vorig jaar! Het was wel een heel bijzonder jaar. 

Al op 3 (drie !) januari vonden we bij een natte 10°C onze eerste 2 alpenwatersalamanders.
De eerste pad vonden we op 30 januari, bij 10°C, de volgende dag gevolgd door maar liefst 21 mannetjes padden en zelfs 1 koppel.
De eerste vinpootsalamander vonden we op 1 februari.
De aantallen zakten dan een beetje tot aan de topdagen van 15 en 16 februari toen we alles samen telkens meer dan 100 dieren vonden. Daarna kwamen nog een paar gemiddelde dagen in maart met een abrupt einde op 13 maart, het begin van de coronamaatregelen, maar toen was de terugtrek al ingezet.kleine watersalamander mannetje Lint 2020In de heentrek vonden we

  • 559 padden
  • 12 bruine kikkers
  • 141 alpenwatersalamanders
  • 150 kleine watersalamanders
  • 4 vinpootsalamanders.
  • en nog een aantal niet gedefinieerde salamanders.

Dat zijn zo'n 150 padden meer en ongeveer evenveel salamanders als vorig jaar (wel minder alpenwaters en meer kleine waters), gelukkig opnieuw onze 3 soorten.
Gezien de soms erg warme en vochtige nachten mogen we verwachten dat er ook veel dieren in de ochtendschemering de oversteek waagden, maar die worden bij onze raapactie jammer genoeg niet geteld.

We vonden opnieuw maar weinig slachtoffers, 25 in totaal, dus veel dank aan onze medeverantwoordelijken Leo, Monique, André, Ann en Hugo en natuurlijk ook aan al onze vrijwilligers. Ook dank aan de leerlingen Louise en Floor van het Sint-Gabriëlcollege in Boechout, die samen met hun leerkracht Arne Tallieu de studie van de buikpatronen van de kleine watersalamanders voortzetten. De kinderen van het derde leerjaar van basisschool Mater Christi versierden opnieuw het spoorweghek langs het parcours met hun mooie tekeningen, waarvoor dank.

Voorlopig is er nog geen poelinventarisatie gepland, afwachten of dat nog lukt dit seizoen, zal afhangen van de duur van de coronacrisis.

Meer info op onze speciale Facebook-pagina https://www.facebook.com/groups/886745688109903/

Heb je zin om je volgend jaar mee in te zetten of wil je lid worden van de facebookgroep, geef dan een seintje aan Nick Schryvers, paddenoverzetverantwoordelijke Natuurpunt Lint

Foto's Nick Schryvers, Lint 2020

Mannetjes alpenwatersalamander met de typische stippellijn op de rug
Mannetjes alpenwatersalamander met de typische stippellijn op de rug

 Gewone padden in emmer
gewone padden in emmer paddenoverzet Lint 2020

Een vrouwtje alpenwatersalamander met de typische marmerachtige tekening
alpenwatersalamander vrouwtje Lint 2020

Buikpatroon van mannetje kleine watersalamander
kleine watersalamander mannetje Lint 2020

 

Deel deze pagina via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.