Sinds 2012 werkt  Natuurpunt Mortsel samen met de provinciale dienst voor milieu aan het project Landschapspark Zuidrand. De bedoeling hiervan is de open, groene ruimte te bewaren en waar het kan deze te verbinden en versterken.
Ook het ‘beleefbaar’ maken van de groene ruimte is hierbij belangrijk. Zo kunnen fauna en flora beter overleven en migreren, maar  we kunnen hierdoor ook beter van de natuur genieten: wandelen, lopen, fietsen of gewoon de natuur beleven en observeren. We ontmoeten hier nog hazen, ijsvogels, steenuilen, kieviten en allerlei watervogels. In het voorjaar zijn ook de trekvogels weer van de partij. 160310 Mo Fortloop SluikstortBeekkant

Sinds 2014 is de Fortloop hier heringericht en vorig jaar werd er een nieuwe trage verbindingsweg met Fort 3 in Borsbeek gerealiseerd.

Wat nog jong is kan extra zorg gebruiken en de opkuisactie van 20 maart was dan zeker een goed idee. Natuurpunt Land van Reyen organiseert in Lint tweemaandelijks zwerfvuilacties, maar in Mortsel gebeurt dit niet vaak.
We waren dan ook erg benieuwd naar de opkomst. Hoewel het weer goed zat, waren we aanvankelijk maar met negen vrijwilligers. Soms doet kwantiteit er niet toe maar wel kwaliteit ;-) Later heeft nog een Mortselaar zich als kersverse vrijwilliger bij ons vervoegd.

Gemengd was het publiek zeker: van 12 jaar tot 72 jaar, schoolgaand en gepensioneerd, vrouw & man, van bureau-mens tot iemand van de lange vaart ... maar allen samen hadden zin om de handen uit de mouwen te steken. Dit kan je bijna letterlijk nemen want we kregen elk een lange grijpstok waarmee we het afval van de grond konden oppikken zonder te bukken. Ik heb dat altijd rare voorwerpen gevonden, maar ze bleken verdraaid handig! 
We kregen ook fluovestjes. Het hielp om op dat groot terrein een idee te krijgen van waar de andere opkuisers zich ergens bevonden en hoe zij vorderden.
Per twee hebben we ons verspreid over het terrein.

Blij met het resultaat
Blij met het resultaat

Marc en ik namen de zuid-oost kant van de Fortloop onder handen en dat viel qua vuil nog goed mee. Dankzij de grijpstok konden we het ook afval uit de poel en grachten halen, terwijl we toch droog (en proper) bleven. Maar niet overal was het zo netjes! Ides heeft in de grond zitten wroeten om het halfbedolven vuil op te bergen (ik zag later nog het zweet op zijn voorhoofd). Griet en Veerle hadden minder geluk. Zij namen het gebied vlakbij Fort 3 onder handen en hebben tot hun spijt niet alles kunnen opruimen. Daar hadden we dus handen en tijd te kort.

Na een kleine twee uur werken verzamelden we opnieuw aan de sportkleedkamers. Een laatste foto-sessie bezegelde ons nobel werk.

Terug in de Dieseghemhoeve werden we getrakteerd op een drankje. Iets te gezellig was het daar waardoor ik langer bleef dan gepland, maar mijn zondag was zeker geslaagd!

 

(een deel) van de poetsploeg
Griet geeft uitleg over het gebied
Klaar om te vertrekken
Genoeg vuil om op te ruimen
Geen vuil te klein
De tiende poetsvrijwilliger
De ploeg na de arbeid
Blij met het resultaat
 • (een deel) van de poetsploeg
 • Griet geeft uitleg over het gebied
 • Klaar om te vertrekken
 • Genoeg vuil om op te ruimen
 • Geen vuil te klein
 • De tiende poetsvrijwilliger
 • De ploeg na de arbeid
 • Blij met het resultaat

 •  Auteur: Manu Ampe
  Foto\'s: Raymond Boudewijns

  Deel deze pagina via:
  Inschrijven nieuwsbrief
  Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
  captcha 
  Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
  Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
  Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
  captcha 
  Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
  Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.