slechtvalk op Agfa-site: 4 eieren op 10 maart 2018Zoals je misschien al langer weet, broedt er op de zeventig meter hoge schoorsteen van Agfa-Gevaert in Mortsel al meer dan tien jaar een koppeltje slechtvalken.
In 2009 organiseerde Natuurpunt afdeling Land van Reyen in samenwerking met met dit bedrijf en F.I.R. (Fonds voor Instandhouding van Roofvogels) voor de eerste maal een slechtvalkhappening.
Natuurpunt wil dit jaar samen met Agfa-Gevaert en de stad Mortsel het koppeltje, dat ondertussen al meer dan twintig jongen heeft voortgebracht, in de bloemetjes zetten. Dit zal doorgaan op de zaterdagnamiddag van 5 mei .

Er heersen momenteel spannende tijden rond de zeventig meter hoge schoorsteen bij Agfa-Gevaert. Er wordt namelijk uitgekeken of het koppeltje slechtvalken, dat daar al meer dan tien jaar zijn thuisbasis heeft, opnieuw zal zorgen voor een grote kroost ‘kuikens’ … en dat zit er dik in want nu (begin maart) zijn er al 3 eieren gelegd. Kijk zelf maar op www.agfa.be/slechtvalken/webcam

Het begon zo’n zestien jaar geleden (september 2002) toen men een nestkast bovenaan de hoge schoorsteen plaatste. In 2003 werd een eerste prooirest gevonden, en sinds 2006 nam men regelmatig een koppeltje waar. In 2007 werd de nestkast uiteindelijk bewoond, maar een van beide vogels was allicht nog niet geslachtsrijp. Sinds 2008 kent men ieder jaar een succesvol broedgeval!

Jaar #eieren / nest #jongen / nest
 2008  4  1
 2009  3  1
 2010  4  4
 2011  4  1
 2012  4  1
 2013  3  1
 2014  4  4
 2015 4 3
(-1 doodgevallen)
 2016 4 3
 2017 4 4
Totaal
10 jaar
38 23 -1

 

Levenscyclus slechtvalken: van ei tot … geringde vogel

Mark Hofman met jong slechtvalk op schouw van Agfa te MortselSlechtvalken leggen meestal drie tot vier eieren, bij hoge uitzondering vijf. Ze worden met tussenpozen van twee dagen gelegd en het vrouwtje begint pas te broeden als het derde ei gelegd is. Het broeden neemt ongeveer tweeëndertig dagen in beslag.

Tussen beide volwassen vogels bestaat een verregaande taakverdeling. Terwijl het vrouwtje broedt en nadien de donsjongen warm houdt en bewaakt, brengt het mannetje voedsel aan. Het mannetje kan tot ongeveer dertig procent van de tijd het broeden van het vrouwtje overnemen. ’s Nachts broedt echter altijd het vrouwtje. Het warm houden van het ei is noodzakelijk ‘s nachts.

Dat het eerste ei af en toe niet bebroed wordt, is geen probleem. Pas als er drie zijn, begint het broeden echt.

Zes weken na het uitkomen vliegen ze uit, in het begin nog ietwat stuntelig, maar al snel worden het uitstekende vliegers.
Alvorens ze uitvliegen zullen ornithologen (erkende ringers van het KBIN) ze nog wel proberen te ringen, zodat ze gevolgd kunnen worden.

Ook info in Mortselse bibliotheek (18/04-4/05)

Er werd ondertussen een brief door de Stad Mortsel verstuurd naar alle Mortselse scholen zodat de leerkrachten meer bekendheid zouden geven aan dit initiatief van Agfa en Natuurpunt (afdeling Land van Reyen) en tijdens de lessen aandacht zouden schenken aan rol en het nut van roofvogels/uilen in de natuur (en ook in het stedelijk milieu).
Zo zal tijdens de periode 18/04 tem 4/05 in de gemeentelijke bibliotheek er een hoekje uitgestald staan met educatief materiaal over het onderwerp ‘roofvogels/uilen’ (enkele panelen roofvogels/uilen met continue beelden van webcam op PC + illustratief uitleenbaar bib. materiaal over dit thema).

Vooraf inschrijven is niet nodig.

Meer info

Meer info over ‘kant en klare’ lesmateriaal en taakopdrachten over de slechtvalk (7-13 jarigen) kan je terug vinden op de website van www.vogelbescherming.nl

Meer info over deze happening: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer weten over de slechtvalk: Achtergronddossier slechtvalk

De slechtvalken live op hun nest: http://www.agfa.be/slechtvalken/webcam/

.

 

Lees meer over de slechtvalken (in Mortsel)

Tekst en foto's Paul Van Iersel

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.