Annelies Jacobs is zeer actief in de natuur en voor Natuurpunt. Zij is in 2019 voorzitster geworden voor Land van Reyen naast al haar vele bezigheden zoals je in dit interview lezen kunt.

We herinneren ons Annelies als een invloedrijke en vernieuwende co-conservator Klein-Zwitserland maar nu is ze voorzittergeworden. Ze blijft 'regionaal administrator van 'Waarnemingen.be'. Wij zien haar nog regelmatig een handje toesteken tijdens de beheerwerken in Klein-Zwitserland, In het hoofdkantoor van Nauurpunt te Mechelen wordt vermeld ze als 'Wetenschappelijk medewerker / Data & monitoring, zoogdieren'... Kortom een bezige bij, lijkt het wel…
Hoog tijd om nader kennis te maken!

Annelies met Verrekijker

Annelies, graag wat informatie over jouw diverse bezigheden binnen Natuurpunt! En misschien ook een woordje over de organisatiestructuur van Natuurpunt, want die lijkt tamelijk ingewikkeld bij een eerste kennismaking.

Natuurpunt is een grote organisatie die zich bezighoudt met verschillende werkvelden: educatie, studie, beheer, beleid… De organisatiestructuur zit dan ook wat ingewikkeld in elkaar. Maar we zetten ons in voor een duidelijk doel: meer en betere natuur! En natuurlijk ook om de mensen dichter bij die natuur te brengen.
Daarvoor zet ik me dagelijks met plezier in, onder meer als vrijwilliger bij Natuurpunt Mortsel. Daar ben ik actief als voorzitter van een gedreven team vrijwilligers. Ook steek ik, wanneer het even kan, graag mee de handen uit de mouwen bij beheerwerken op het terrein.
Professioneel ben ik actief bij de dienst Studie van Natuurpunt. Daar doe ik onder meer onderzoek naar de toestand van zoogdieren in Vlaanderen, en werken we aan projecten om bedreigde soorten opnieuw kansen te geven.
Het liefst van al, voor het werk of daarbuiten, ben ik buiten in de natuur om minder bekende soorten te onderzoeken.

Hoe is het allemaal begonnen, die interesse in 'natuur'? Is het met de paplepel ingegeven of ben je een buitenbeentje in de familie?

In dat opzicht ben ik een beetje een buitenbeentje in de familie... Als kind verdiepte ik mij in de dikke ‘Wapiti’ dierenboeken. Ik was gefascineerd door al die verhalen. De slechtvalk was de snelste vogel ter wereld, las ik. Jaren later ontdekte ik dat die gewoon in Mortsel voorkwam en nestelde op de schouw van Agfa-Gevaert. Fantastisch!
Ook hadden mijn grootouders in Mortsel een wat ‘wilder’ hoekje in de tuin, dat we het oerwoud noemden. Daar kon ik uren in spelen en verdwalen. Natuurgebied Klein-Zwitserland grensde aan de tuin van mijn ouderlijk huis. Op die manier ben ik vanzelf met de natuur in de buurt in contact gekomen en vind ik de aanwezigheid van natuurgebieden dichtbij huis in Mortsel heel belangrijk.

Welke opleidingen heb je daarvoor doorlopen?

Ik heb een opleiding Biologie gevolgd aan de Universiteit Antwerpen, met specialisatie in Ecologie en Natuurbehoud- en herstel. Tijdens die opleiding was ik al vrijwilliger voor Natuurpunt Mortsel, en na mijn opleiding kon ik beginnen werken op het centraal Natuurpuntsecretariaat in Mechelen.

Wat vind jij van de huidige berichtgeving rond klimaat? Werkt NP hierover nauw samen met onze beleidsmensen en andere milieuorganisaties of is de coördinatie nog voor verbetering vatbaar?

De berichtgevingen rond klimaat doen me vaak erg schrikken. Het gaat niet de goede richting uit met ons klimaat, en alles hangt aan elkaar vast. Zo verdwijnen er nu al jaarlijks verschillende soorten planten, vlinders… uit ons land als gevolg van klimaatverandering. Er komen ook nieuwkomers uit het zuiden bij. Die veranderingen zijn bijzonder boeiend om te volgen, maar maken me soms ook bang. Ze zijn nog relatief nieuw.
Ik denk dat de verschillende natuur- en milieuorganisaties soms te veel op hun ‘eilandje’ werken. We moeten onze krachten waar mogelijk bundelen om elkaar te versterken. Daar liggen zeker nog kansen.

Hoe is de taakverdeling tussen jou en Mario, conservator van Klein-Zwitserland?

Het beheerteam van Klein-Zwitserland bestaat tegenwoordig uit een team van actieve vrijwilligers die samen nadenken over de beheerplanning en uitvoering. We staan Mario als conservator met raad en daad bij waar we kunnen. De vorige functie als ‘co-conservator’ bestaat vandaag dus eerder uit een heel team van beheerders. Naast het maken van plannen (waar willen we heen met de natuur op het gebied?), voeren we werken op het terrein uit. We brengen ook mensen bij elkaar rond het gebied, werken samen met de stad, en soms duikt er wel wat administratie op.

Hoe zie jij de globale werking van Land van Reyen en welke toekomstplannen leven daarin?

Mensen vinden natuur in de buurt belangrijk. Daarom zetten we met onze afdeling sterk in op dat thema. We organiseren activiteiten voor iedereen: van kinderen op een geleide ontdekkingstocht in de natuur, tot inventarisaties van amfibieënpoelen en vleermuistellingen.
We willen ook in de toekomst jong en oud, beginner of kenner, blijven inspireren en motiveren. Enerzijds om de natuur beter te leren kennen, anderzijds om zich in te zetten om al die mooie natuur beter te beschermen. Zo kunnen ook de volgende generaties nog van al dat moois in onze regio genieten.

 Annelies inhetveld 770px

Wat is jouw lievelingsplant of -dier?

Eén van mijn lievelingsplanten zijn wolfsklauwen, zoals de Grote wolfsklauw. Die staat nog op een aantal locaties in het land. Het zijn stoere planten met uiteinden die wat weg hebben van de tenen van een wolf. Ze bestaan al vierhonderdmiljoen jaar en verschenen lang vóór de eerste dinosauriërs. Echte oerplanten dus.

Heb je buiten al je werk nog tijd voor hobby's?

Mijn hobby en werk vloeien vlot door elkaar. In de zeldzame vrije tijd die niet draait rond natuur, ben ik graag bezig met muziek.

Tekst: Annelies Jacobs en Paul Van Iersel

Annelies eertijds als co-conservator

Opruimen Japanse duidzendknoop
Opruimen Japanse duidzendknoop

Inwijding actiebord 'Red de natuur' (2015, Joke Schauvliege als Minister van Natuur)

Onthulling Actiebord Red de Vlinderweide
Onthulling Actiebord Red de Vlinderweide

Deel deze pagina via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.