In de Mortselse Pieter Reypenslei huist al vele jaren een mooie kolonie gierzwaluwen, die op termijn verder kan uitgroeien. Daarom organiseerde Ardea daar een ontdekkingstocht zodat de lokale bevolking deze merkwaardige vogels beter zouden leren kennen.

Op 28 juni laatstleden vond de tweede jaarlijkse gierzwaluwexpeditie van Ardea Vogelwerkgroep plaats. Vorig jaar op het Kiel in Antwerpen, dit jaar in Mortsel.

In de Mortselse Pieter Reypenslei huist al vele jaren een mooie kolonie gierzwaluwen, die mits wat meer onderzoek en sensibilisering in de buurt op termijn verder kan uitgroeien. Op zijn minst moeten we trachten deze kolonie op peil te houden en te beschermen. Met deze actie hoopt Ardea zowel de buurtbewoners als het stadsbestuur warm te maken om hier (en elders) in Mortsel gierzwaluwnestkasten op te hangen. Een 25-tal geïnteresseerden daagden op, waaronder enkele bewoners van de Pieter Reypenslei zelf, om samen met Ardea en Natuurpunt Land van Reyen op zoek te gaan naar de nestlocaties.

2020-07-28 Mortsel Gierzwaluwexpeditie presentatie

Na een gedetailleerde uitleg (met een ‘hypermoderne analoge PowerPoint’ presentatie) over het ‘probleem’ en de kansen die gierzwaluwen moeten kunnen krijgen, kon er gestart worden met het echte zoekwerk: nestplaatsen lokaliseren.

De deelnemers verspreidden zich over de hele straat en wachtten geduldig af tot de oudervogels plots uit de lucht neer kwamen en met een razendsnelle bocht ergens onder een dakgoot in hun nestholte doken. Door het mooie zomerweer duurde het best lang en werd het zelfs spannend, maar uiteindelijk werden er over de hele avond en verspreid in de straat toch een twintigtal nesten geteld.

2020-07-28 Mo Gierzwaluw expeditie obsrevaties

Net als mensen trekken gierzwaluwen 's avonds naar hun nest om daar te overnachten, wat dit hét moment maakt om de nesten te vinden. Op andere momenten van de dag is dit bijna onbegonnen werk. Dan zijn ze immers hoog in de lucht op insectenjacht.

De bewoners van de straat waren allemaal enthousiast en erg blij iets meer te vernemen over deze vogels die ze zo vaak door de straat zien scheren en luidkeels horen gieren. Een oudere dame zei zich zelfs te schamen ‘dat ze er nooit eerder meer aandacht voor had gehad’.

Ardea roept op om in de straat een groepje gierzwaluw-liefhebbers te starten: Start to Swift! (Swift = Engels voor Gierzwaluw). De vogels gaven de Pieter Rypenslei alvast het label ‘gierzwaluwgeliefde straat’. Wie wil niet in zo’n straat wonen?

2020-07-28 Mortsel Gierzwaluwexpeditie gierzwaluw invlucht

Eind juli zijn de gierzwaluwen al aan hun terugtocht begonnen. Als je rond die periode even oplet kan je ze in een wolk van honderden exemplaren hoog in de lucht zien voorbijtrekken. Gierzwaluwen worden tenslotte niet voor niets ook de 100-dagen vogel genoemd.

Heb je weet over het voorkomen van gierzwaluwen in jouw straat? Laat het ons weten!
Vogel Werk Groep Ardea - Wim Stappers – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0477 51 61 54

Alle foto's van VWG Ardea

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.