Een kraai gepakt! Hoe kan je het hem kwalijk nemen? Het zit in zijn genen, hij stamt immers af van de wolf, een uitstekende jager. Veel in het wild levende dieren bekijken de hond dan ook als een roofdier, waarvoor gevlucht moet worden.

hond met vogel in bekEen kraai gepakt! Hoe kan je het hem kwalijk nemen? Het zit in zijn genen, hij stamt immers af van de wolf, een uitstekende jager. Onze gedomesticeerde honden zijn dan wel afhankelijk geworden van de mens, maar hun jachtinstinct is gebleven.

Veel in het wild levende dieren bekijken de hond dan ook als een roofdier, waarvoor gevlucht moet worden.

Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich dicht tegen de grond af. Denken we maar aan broedende weidevogels, hazen, en reeën. Onweerstaanbaar voor een hond. Hij jaagt ze op, de dieren raken gekwetst, lopen zich te pletter of hij krijgt ze te pakken.

Tijdens de trek komen watervogels even uitrusten op een waterplas om hun krachten te hernieuwen. Bij verstoring door hond of mens verliezen ze enorm veel energie, wat het verschil tussen leven en dood kan betekenen.

Toch blijkt de natuur voor vele wandelaars nog altijd de ideale plek om hun hond uit te laten. Ideaal voor hen, maar niet echt voor de natuurlijke bewoners.
Een van onze Natuurpuntleden laat dit duidelijk zien in een van zijn nachtelijk camera-opnames.

Hoe kunnen we dit alles verzoenen in onze natuurgebieden waar zo vele soorten hun habitat hebben?

Als de hond aangelijnd blijft, wordt de verstoring minimaal, al is ze er wel. Alleen al door de afgegeven geur. Bovendien vinden wandelaars zonder hond het vaak niet prettig om plots met een loslopende hond geconfronteerd te worden.

HondenAanDeLeiband Toch willen we iedereen de kans geven om van onze natuurgebieden te genieten.
Honden moeten echter altijd aan de leiband. Daarom hebben we aan de toegangen bordjes geplaatst. Tijdens het broedseizoen of wanneer er grote grazers staan kunnen we voor sommige percelen de honden ook weren.

Spreek gerust een wandelaar met een niet aangelijnde hond aan, waarschijnlijk heeft hij de bordjes niet gezien. Niemand is immers van slechte wil.

 

signalisatie Honden aan de leiband

 

 

Deel deze pagina via:
Inschrijven nieuwsbrief
Mis geen activiteit, blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontvang onze nieuwsbrief Het Oranjetipje
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.