De bewoners van het Eliabos (nu Babbelkroonbos genaamd) aan Hoog-Lachenen zullen zich zaterdag 9 juli 2011 nog lang herinneren. Op die dag werd namelijk de eerste grootschalige schoonmaakactie uitgevoerd met een regelrechte aanval op de woekerende exoot; de balsemien, maar ook op de bramen en varens die de toegankelijkheid van het bos erg bemoeilijkten of haast onmogelijk maakten. De dag voordien hadden Johan en Luc al flinke mechanische hulpmiddelen ingezet om zoveel mogelijk plat te leggen, zodat er zaterdag enkel nog moest gerakeld worden... dachten wij, door de vrijwilligers die een handje kwamen toesteken.

Hele percelen in het voorste en tevens mooiste gedeelte van het bos waren reeds onder handen genomen, zodat de hoeveelheid maaisel enorme afmetingen had aangenomen. Dus werd met veel goede moed en met de rakels van de Molenbeekvallei begonnen aan het verzamelen ervan. Kruiwagens werden aan- en afgevoerd, tot een eerder toevallige bezoeker, Wannes - de zoon van Linda - voorstelde om het hele zootje met een grijper te verzamelen. Meteen kreeg het zware handwerk een andere wending: binnen de kortste keren was de container die de gemeente Lint bereidwillig ter beschikking had gesteld, helemaal gevuld. Daarnaast verscheen nog een hoeveelheid maaisel om een tweede container te vullen.

Het werd een lange, behoorlijk vermoeiende en plakkerige dag voor de enthousiaste Lintse medewerkers. Een stevig dankwoord dan ook voor Mieke, Linda, Marita, Johan, André, Luc, Hans en Nick voor hun inzet, ook dank aan de collega’s van Kontich voor het beschikbaar stellen van werktuigen en aan de Molenbeekvalleiers voor de rakels, en last but not least aan de gemeente Lint voor de container.

In een later stadium mochten wij deze gemeentecontainer nogmaals voor een tweede keer vullen met het overige maaisel. Het bos ligt er nu heel netjes en toegankelijk bij, de rust is er weergekeerd. Benieuwd hoe de situatie er volgend jaar zal uitzien.

110709-Lvr-Li- P1020022

110709-Lvr-Li- P1020035


Foto’s: Paul Van Deuren en Marita Van der Gucht

Deel deze pagina via:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
 
Mis geen activiteit en blijf op de hoogte van het laatste nieuws
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.
Werken in én voor de natuur? Vervoeg je bij andere vrijwilligers van onze beheerteams en schrijf je hieronder in. Dan verwittigen we je wanneer we op het veld gaan werken.
captcha 
Vul in het laatste veld de 3 blauwe tekens in.
Lees hier hoe wij jouw privacy respecteren.